PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’AAME recorda que hi ha monitors que porten mesos sense ingressar

L’associació encara no ha decidit si se sumarà a la concentració de diumenge a l’escola de Pal

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’uns esquiadors accedint a una estació.
Imatge d’arxiu d’uns esquiadors accedint a una estació. | Tony Lara

Els monitors d’esquí estan preocupats per l’ajornament fins al gener de l’obertura de les estacions del país. En les darreres hores, ha circulat per les xarxes una convocatòria per aquest diumenge a les 11.00 hores davant l’escola d’esquí de Pal, a Vallnord, que es publicita com «una reunió de monitors i treballadors de la neu». El president de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME), Carles Iriarte, va assegurar que la convocatòria no ha sorgit de l’agrupació que presideix, i que a hores d’ara, estan acabant de recopilar la informació al voltant de la mateixa per decidir si s’hi uneixen.

«No sabem exactament qui ha convocat la trobada ni amb quina intenció. Des de l’associació podem entendre els motius i, per ara, el que fem és retransmetre-ho perquè com a associació professional i sindical promovem els moviments dels treballadors», va exposar Iriarte. En aquest sentit, el president va assegurar que l’AAME està acabant d’esbrinar els serrells de la convocatòria per decidir si hi donen suport i s’hi sumen, o bé, si resten fent ressò des del marge. 

I és que per Iriarte, és totalment comprensible que neixin aquestes iniciatives per la incertesa que viu el sector. «Dins de l’AAME hi ha un sentiment d’inquietud per la perspectiva que no tenim cap mena d’idea de com pot anar evolucionant: avui et diuen A, demà és B, i demà passat pot estar a C, D o E», va recalcar. Tanmateix, el president de l’associació també va posar en relleu que «hi ha molts monitors que l’última nòmina que van cobrar va ser la del març del 2020, i no va ser completa», ja que es mantenen vinculats al sector del turisme la resta de l’any i enguany no ha estat molt abundant. Així que, en cas de poder tornar a treballar al gener, «hauran estat 10 mesos sense ingressar».

D’altra banda, Iriarte també va compartir la recomanació que des de l’AAME es fa als monitors associats, que és que s’inscriguin al Servei d’Ocupació per tal, d’una banda, poder saber el gruix de professionals del sector a l’atur; i de l’altra, i per les conclusions que van treure del debat al Consell General de la tercera llei de mesures urgents, que el Govern les tingui en compte a l’hora d’oferir ajudes i suport, i així evitar que ningú «es trobi en la situació de tenir problemes per menjar o tenir un sostre».

A més, des de l’AAME també demanen més implicació de les administracions a l’hora de considerar aquest tipus de treballador «fix i discontinu» a l’elaboració de les normatives, apuntant que «creiem que el Govern ens ha de tenir en compte i no deixar-nos que ens espavilem com puguem, perquè la gent ho ha passat malament». I és que, tal com va destacar Iriarte, l’AAME fa anys que lluita perquè «el monitor d’esquí pugui tornar a viure dignament i deixi, en cert punt, de sobreviure», recordant que el cost de la formació per exercir la professió és elevat; que només es treballa uns mesos; que s’han de procurar l’equipament i el transport; i que malgrat que la resta de l’estació ja funcioni únicament amb l’arribada d’esquiadors, ells encara necessiten l’interès en contractar els serveis. Sobre el darrer punt, Iriarte destaca que enguany ja s’ha perdut dos dels quatre grans moments de la temporada pel que fa a alumnes com són el pont de la Puríssima i el Nadal. 

Més de 4.800 persones a favor de l’obertura de les pistes per als residents del Principat

Carles Iriarte també es va mostrar a favor d’una hipotètica reobertura a escala reduïda perquè els residents puguin practicar els esports de neu. «Entenem que no sigui viable obrir tots els dominis esquiables només per al consum intern, però es podria valorar obrir petits sectors o zones que amb un sol telecadira puguin comprendre un espai prou important per poder donar l’opció a totes aquelles persones que, malgrat conèixer la situació sanitària, han comprat el forfet de temporada», va apuntar. De fet, la iniciativa de recollida de firmes a través de la plataforma Change.org que demana precisament aquesta reobertura pels residents al país, ja acumula més de 4.800 signatures al tancament d’aquesta edició, i es troba a les portes d’assolir el seu objectiu de 5.000. Finalment, Iriarte va compartir la conclusió que «enguany pot ser un bon moment, davant la perspectiva que no hi haurà turistes, per centrar-nos com a monitors en l’aprenentatge o perfeccionament de la tècnica de l’esquí i l’snow dels locals».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT