PUBLICITAT

El PS vol que el que paga el SAAS en llum i telèfon vagi als sanitaris

Els socialdemòcrates proposen repartir una partida de 904.085 euros entre els assalariats que cobren menys

Per Irene Mas Fàbrega

Els consellers generals del PS Roger Padreny i Joaquim Miró durant la compareixença telemàtica d’ahir.
Els consellers generals del PS Roger Padreny i Joaquim Miró durant la compareixença telemàtica d’ahir. | PS

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) va proposar, en el context de presentació de 35 esmenes al pressupost general pel 2021, que part dels diners del pressupost del SAAS que estan establerts per cobrir les despeses relacionades amb els subministraments elèctrics i telefònics de l’organisme, proporcionats per FEDA i Andorra Telecom, es destinin, de manera excepcional, al personal sanitari que, consideren, «ha tingut una implicació i ha realitzat un esforç molt per sobre de les expectatives» en el context de la pandèmia de la Covid-19.


Així, en concret, proposen transferir 294.085 euros del subconcepte Subministraments-serveis telefònics al subconcepte de remuneracions bàsiques i altres remuneracions» de personal contractual i transferir-ne 610.000 del subconcepte Subministraments-energia elèctrica. La idea del PS és que es calculi el salari mitjà del SAAS i que es reparteixi l’import total, de 904.085 euros, entre els assalariats que tinguin una nòmina per sota d’aquesta mitjana. En el mateix sentit i en relació amb el reconeixement «a la tasca realitzada en el si de la pandèmia» dels treballadors de l’àmbit sanitari, també proposen «afegir un subconcepte de primes Covid-19».

Salut i cultura

La presidenta del PS Susanna Vela va explicar que en relació amb l’àmbit cultural, els socialdemòcrates proposen que es destini una partida pressupostària a la torre de l’església de Sant Vicenç d’Enclar per posar-hi en marxa una obra de rehabilitació després que caigués l’any passat.
Per altra banda, va apuntar que «hem vist que no hi ha cap inversió destinada al Centre de Salut Mental i considerem que s’hi han de destinar més diners tenint en compte que al setembre es va aprovar dotar-lo de més recursos econòmics i també tenint en compte l’afectació de la crisi sanitària sobre la salut mental».


Finalment, va apuntar que aposten per dotar de més pressupost les infraestructures «necessàries i essencials» com la desviació de Sant Julià de Lòria.

Finances i justícia

Pel seu cantó, el conseller general Joaquim Miró va apuntar que en l’àmbit de les finances, proposen una «modificació per tal que les operacions financeres relacionades amb la jubilació i les pensions computin». També aposten per reduir els serveis bancaris.


Pel que es refereix a la Justícia, Miró va apuntar que el PS proposa «destinar diners a la formació de batlles, sobretot tenint en compte el recent trasllat a l’edifici judicial i el nou Codi de Procediment Civil». També consideren que cal formar-los en relació amb l’aposta per a la digitalització.


Pel que fa a les parapúbliques, Miró va apuntar que algunes de les peticions «ja venen d’anys anteriors. Per exemple, sobre l’antic centre hospitalari, considerem que no cal gastar 400.000 euros en el manteniment si la projecció és enderrocar-lo». Per altra banda, també proposen que des de FEDA i Andorra Telecom es redueixi en un 20% el concepte de facturació dels clients particulars.

Futur i Habitatge

El PS, segons va explicar el conseller general Roger Padreny, va proposar aspectes com l’increment en la inversió per a les energies renovables i treballar en la reparació i la conservació de la maquinària, les instal·lacions i els equips del Centre de Tractament de Residus, per una posta acurada del medi ambient. També van considerar que es podrien reduir dos milions d’euros al producte del pressupost d’Andorra Turisme i destinar-los a campanyes de suport al comerç o a la creació i a l’aplicació de mesures específiques amb la Covid-19.


Pel que es refereix a la joventut, Padreny va apuntar que els socialdemòcrates proposen un recull de dades des del Departament d’Estadística: «Considerem necessari que es duguin a terme nous estudis estadístics sobre l’entorn i el benestar de la joventut d’Andorra, així com de les comissions laborals del mateix col·lectiu. A banda d’aquest aspecte, també proposen que es desplegui un nou Pla Nacional de Joventut «que s’adapti a la realitat juvenil del país».


Per últim, en relació amb l’habitatge, Padreny va explicar que «proposem reduir sis milions d’euros previstos pel recinte multifuncional per destinar-los a l’habitatge social».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT