PUBLICITAT

El Govern decidirà si obre pistes en sintonia amb els països veïns

La pujada de la Ro a 1,1 fa que s’entorpeixi la possibilitat d’obrir la mobilitat amb l’Alt Urgell

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’actualització de dades sanitàries.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’actualització de dades sanitàries. | SFGA/JAViladot

Segons va fer saber el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una roda de premsa destinada a actualitzar les dades sanitàries relacionades amb la incidència de la Covid-19 al país, el Govern treballa en consonància amb els països i els territoris veïns o propers per decidir si les pistes d’esquí podran obrir, o no, aquest any. En relació amb el control d’expansió del virus, aquesta setmana la cancellera alemanya, Àngela Merkel, va fer una petició perquè les estacions europees no obrin fins a l’1 de gener. En resposta a aquesta demanda, Benazet va apuntar que pel que es refereix al Principat, «en aquests moments tenim converses molt intenses amb el nostre entorn perquè les decisions es prenguin tenint en compte també les que ells prendran». Així, va explicar que per decidir-se, es tindrà en compte la situació epidemiològica de les regions properes: «Haurem d’acordar amb ells situacions molt lleials. Cada país té les seves circumstàncies i estratègies, però qualsevol decisió es prendrà en sintonia i solidaritat amb els països veïns». En aquest sentit, va considerar que «tenir tot l’entorn de pistes tancat i nosaltres obrir les nostres estacions no ens comportaria cap benefici». Per aquest motiu, Grandvalira  i Ordino-Arcalís van anunciar ahir que posposen la data d’obertura dels camps de neu a l’espera de les decisions que prenguin les autoritats la setmana que ve.

Sectors perjudicats

Tant el sector hoteler com el sector dels apartaments turístics es van mostrar preocupats davant la possibilitat que no s’obrin les pistes d’esquí i que, per tant, no es reactivi l’activitat turística fins al gener de l’any vinent. En aquest sentit, el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol va considerar que «si l’Executiu finalment decideix equiparar-se a Europa i fixar el 20 de gener com a data d’obertura, ha de fer l’anunci acompanyat d’un bon paquet d’ajudes econòmiques al sector» i va posar en relleu que «ja fa un mes que estem tancats esperant que ens donin un cop de mà més enllà dels ERTOs. Van passant els mesos i no tenim ingressos, així que es fa difícil seguir pagant el 25% dels salaris».


Àlex Ruiz, president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics d’Andorra, va considerar que «si es decideix tancar les estacions d’esquí ens veurem encara més perjudicats del que ja estem, però també ens perjudicarien molt les decisions que poguessin prendre països veïns encara que Andorra decideixi no tancar».

Circulació truncada

La constatació d’un seguit de rebrots ha comportat que la taxa de reproducció (Ro) del virus hagi augmentat fins a 1,1. És per això que en relació amb la reunió mantinguda entre el Ministeri de Salut i la Generalitat de Catalunya, Benazet va apuntar que «no veig possible que dilluns tinguem la Ro per sota de l’1» i, per tant, la permissivitat que els veïns de l’Alt Urgell poguessin entrar i sortir d’Andorra a partir de la setmana vinent, quedaria, de moment, truncada: «Les dades epidemiològiques ens ajuden a que les relacions amb qui demanem assimilació vagin en una línia positiva. Igualment, això no significa que arribem a un acord que ens equipari. Sempre s’ha de tenir en compte la situació que és canviant a cada moment». El titular de Salut va considerar també que «ho podríem aconseguir durant la setmana vinent si tots tenim molta cura» i va considerar que la pressió sobre el sistema sanitari del país «no és la que tenen els països veïns, i tampoc la taxa de letalitat. La nostra casuística és elevada perquè estem dedicant esforços importants en el diagnòstic».

Detectat un brot de Covid-19 a un centre comercial amb 28 positius entre els treballadors

El Govern va notificar ahir 76 nous contagis de Covid-19 al país, que eleven el nombre de casos totals a 6.610, dels quals 5.752 corresponen a la segona onada i 824 són actius actualment. Entre aquests, hi ha 28 treballadors d’un centre comercial. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, també va informar que recentment s’ha detectat un brot a dues entitats esportives, amb 18 i 10 casos respectivament, i un altre que s’ha generat en agrupacions d’adolescents. Pel que es refereix a la incidència del virus al centre penitenciari, Benazet va informar que s’han detectat 13 treballadors i sis interns infectats. En referència a la resta de dades, el ministre de Salut va explicar que els pacients recuperats ja són 5.719, 4.905 que corresponen a la segona onada, i que les defuncions es mantenen en 76. A l’hospital s’hi han registrat quatre nous ingressos durant les últimes hores i, així, el nombre de persones ingressades s’eleva a 29. D’aquestes, 9 es troben a la Unitat de Cures Intensives i tres requereixen ventilació mecànica, quatre menys que a la darrera actualització sanitària.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT