Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

L’Executiu vol modificar dues lleis per agilitzar les sancions per la Covid-19

Les multes arriben als 500 euros per no respectar el confinament quan s’és positiu o contacte

El Consell de Ministres va aprovar ahir la proposta de modificació de la Llei qualificada de seguretat pública perquè inclogui la protecció de la salut pública, així com la de la Llei general de Salut perquè funcionaris que no depenen del Ministeri de Salut puguin dur a terme inspeccions i constatar infraccions contemplades en el text. 

L’objectiu, tal com va explicar el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, és «reforçar la base jurídica i establir un règim sancionador molt més ràpid i àgil». En aquest sentit, la nova llei, que entrarà a tràmit parlamentari en els pròxims set dies per procediment d’urgència i previsiblement s’aprovarà abans que acabi l’any, pretén que les infraccions lleus puguin anar dels 200 euros, per no utilitzar els elements de protecció obligatoris, als 500 euros, per no respectar el confinament, tant si s’és positiu com contacte.

A més, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va recordar que les sancions no lleus no previstes en la llei poden arribar als 1.000 euros i les greus als 20.000. En cas de reiteració, les sancions freguen els 20.001 i els 100.000 euros. Per aconseguir una agilitat efectiva, Rossell va anunciar que la Policia, a més de fer l’atestat, podrà imposar les multes escaients i que s’està treballant amb els comuns perquè els agents de circulació també puguin fer inspeccions en establiments. D’aquesta manera, la nova llei de seguretat pública inclou les modificacions de les restriccions del nombre de persones que es poden reunir en espais públics i privats, mentre que la llei de salut pública delimitarà les mesures en situacions d’emergència.

Entrant més en detall, el titular de Justícia va explicar que les noves modificacions s’estructuren en dos articles, una disposició addicional i una transitòria i tres de finals amb una vigència inicial d’un mes, prorrogable tres mesos, o més, amb l’autorització del Consell General. Tot i això, i quan passi la pandèmia, Rossell va apuntar que el text es mantindrà per altres possibles casos. 
D’altra banda, Benazet va assegurar que la nova llei no preveurà en cap cas l’obligació de vacunar-se, ja que «com hem dit sempre, [quan tinguem la vacuna], el que farem serà explicar totes les seves bondats i els seus riscos, i tots els riscos de la malaltia». Ara bé, sí que es contempla la possibilitat de realitzar proves diagnòstiques en centres autoritzats mitjançant una empara jurídica amb la voluntat de «cribrar com més gent millor i habilitar més punts de cribratge de tests d’antígens», va assenyalar Benazet. I va afegir: «L’objectiu és arribar a Nadal amb les màximes possibilitats de detecció de la malaltia sense incloure els turistes, perquè no volem que sigui un reclam per venir al país». Amb tot, no va descartar la realització de proves als visitants per tal de garantir la seguretat nacional, però va admetre que abans caldrà negociar-ho amb els països veïns, en el context de les converses que s’estan duent a terme aquests dies amb ambdues bandes de la frontera. 
 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu