PUBLICITAT

El Govern reitera que l’aeroport de la Seu és l’únic factible a curt termini

L’Executiu continuarà parlant amb els importadors de carburants amb relació a la taxa sobre els hidrocarburs

Per Irene Mas Fàbrega

Imatge d’arxiu de l’aeroport de la Seu d’Urgell.
Imatge d’arxiu de l’aeroport de la Seu d’Urgell. | MARICEL BLANCH

En relació amb la voluntat de millorar les connexions d’Andorra amb els països veïns i també en l’àmbit internacional, ahir, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va reiterar que «l’única aposta viable que es pot aplicar a curt termini és l’aeroport de la Seu d’Urgell per dos motius, el primer és perquè la infraestructura ja existeix i la segona és perquè ja s’hi han desenvolupat vols». També en referència a les connexions amb l’exterior, Jover va considerar que «cal millorar al màxim l’accés al país per la gent que ens vulgui visitar i la sortida del país pels visitants que vulguin moure’s».


Per altra banda, però també en relació amb la mobilitat a escala internacional, el ministre Portaveu va apuntar que «hi ha dos projectes més sobre la taula». Es tracta de la possibilitat de construir un aeroport al país i de la d’establir connexions ferroviàries amb els països veïns, una «solució sostenible que podria estar operativa a mitjà termini». En referència a la construcció d’una infraestructura aeroportuària al Principat, Eric Jover va explicar que «el Govern ha traslladat un seguit d’estudis a un organisme internacional per tal que en mesuri la viabilitat tècnica». Igualment, va apuntar que el projecte té caràcter prematur, ja que constaria d’altres fases com, per exemple, l’estudi de la viabilitat econòmica o ambiental. A més a més, va afegir que després d’aquestes anàlisis, el Govern hauria de determinar si la infraestructura és adequada pel país.

Taxa de carburants /  Davant l’anunci que van fer el dimarts els importadors de carburants d’Andorra constatant que no volen assumir la nova taxa  sobre els hidrocarburs, emmarcada en la nova Llei d’Impostos Especials que estan desenvolupant conjuntament els ministeris de Medi Ambient i Finances, el titular de Finances va explicar que «la posició no respon a les expectatives del Govern però és una posició que al final, ells mateixos han de determinar». Igualment, va defensar que «si valorem la càrrega fiscal, veiem que és completament assumible carregar-la al preu del consum» i va considerar que la diferència de preu del producte seguiria presentant una diferència significativa en relació amb els preus.

Reducció del 50% de les tarifes elèctriques per a empreses

Durant la sessió de Consell de Ministres, el Govern va aprovar l’aplicació automàtica d’una reducció del 50% de les tarifes elèctriques de les empreses que tinguin alguna mesura aplicada sobre els seus treballadors, en relació amb l’afectació de la pandèmia com la Suspensió Temporal dels Contractes de Treball (STCT) o la Reducció de la Jornada Laboral (RJL). La mesura, que reduirà un 50% les despeses elèctriques, s’aplicarà tant si el subministrament és per part de la parapública FEDA com si el proporciona qualsevol altra companyia privada. També podran sol·licitar els ajuts les empreses que apliquin, a partir d’ara, alguna de les mesures de les esmentades. Andorra Telecom, pel seu cantó, pròximament té previst aplicar un ajut igual però en relació amb les tarifes associades a les telecomunicacions. 

El calendari del 2021 conté 14 dies festius

El secretari d’Estat d’Economia, Eric Bartolomé, va informar ahir que el calendari laboral del 2021 inclou 14 dies festius que són: Cap d’Any, Reis, Carnaval, el Dia de la Constitució, Divendres Sant, Dilluns de Pasqua, el dia de la Festa del Treball, Dilluns de Pentecosta, el Dia d’Assumpció, el Dia de Nostra Senyora de Meritxell, Tots Sants, el Dia de la Immaculada Concepció, Nadal i Sant Esteve. Els dies festius seran de compliment obligatori i no recuperables per als sectors i serveis que no estiguin relacionats directament amb el turisme. 

Els comerços podran obrir per la Constitució

El Consell de Ministres va aprovar, en relació amb els dies festius determinats al calendari laboral del 2021, que el 14 de març, en el context de celebració del dia de la Constitució, el Govern suspendrà l’obligatorietat de tancament dels comerços tenint en compte que serà diumenge i que probablement hi haurà afluència de turisme. En concret, el Secretari d’Estat, Eric Bartolomé, va apuntar que «quedaria autoritzada l’activitat de sectors relacionats amb el turisme. El festiu es desplaçaria a un altre dia i el treballador podria gaudir d’un dia suplementari retribuït». 

14.400 euros per a estudiants sirians

El Consell de Ministres va aprovar, a proposta de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, una contribució voluntària de 14.400 euros a l’organització sense ànim de lucre Plataforma Global pels Estudiants Sirians. Els diners permetran finançar dues beques d’estudis. Aquest projecte de cooperació internacional, promogut per l’expresident de Portugal Jorge Sampaio, té l’objectiu de donar suport als alumnes d’aquest país que van haver d’interrompre la seva formació per culpa de la guerra. Les beques cobreixen les despeses directament relacionades amb els estudis dels joves. 

Impuls per a la plataforma Outsystems

El Govern va aprovar, ahir, l’adjudicació del concurs internacional per obtenir la llicència del producte Outsystems. L’empresa guanyadora ha estat Altia Consultores per un import de 447.700 euros. L’adjudicació inclou la llicència per poder accedir a aquesta plataforma de programació, que permetrà desenvolupar diversos serveis i aplicacions, així com la formació al personal del Departament de Sistemes d’Informàtica que s’encarregaran de la seva implementació. Així, entre d’altres, la plataforma permetrà desenvolupar aplicacions com ara el sistema de denúncia telemàtica. 

El 7 de desembre no hi haurà jornada intensiva

Vista la disminució de l’afluència turística i en previsió que aquesta situació es mantingui fins a la Festa de la Puríssima, el 8 de desembre, s’ha acordat eliminar la jornada d’horari intensiu a tots els centres de segona ensenyança, batxillerat i formació professional del Principat prevista per al dilluns 7 de desembre d’enguany. La mesura es va aprovar durant el Consell de Ministres d’ahir, durant el qual també es va donar el vistiplau de la modificació dels calendaris de dies festius i de vacances escolars per als alumnes de tots els centres del Principat d’Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT