PUBLICITAT

L’FNJA i l’ACU, estaran a la Taula Nacional de l’Habitatge

El PS ha presentat 11 esmenes, de les quals dues han tirat endavant

Per Irene Mas Fàbrega

Els consellers generals del PS, Roger Padreny i Carles Sánchez, durant la roda de premsa d’ahir.
Els consellers generals del PS, Roger Padreny i Carles Sánchez, durant la roda de premsa d’ahir. | PS

El Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra (FNJA) i l’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU) tindran representació a la Taula Nacional de l’Habitatge. Així ho van explicar ahir, durant una roda de premsa, els consellers generals del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) Carles Sanchez i Roger Padreny. Per contextualitzar, els consellers van apuntar que el PS va presentar un seguit d’esmenes al Projecte de Llei d’Habitatge i que una d’aquestes tractava de la modificació de la composició d’aquesta comissió. 


En concret, Padreny va opinar que «considerem que la Taula Nacional de l’Habitatge comptava amb massa representació d’alguns actors i molt poca d’alguns altres. En aquest sentit, a través de l’esmena en qüestió nosaltres buscàvem l’equilibri; proposàvem la rebaixa de presència de càrrecs del Govern i que només s’hi veiessin representats els ministeris directament implicats en la matèria. En relació, també volíem que hi hagués tots els grups parlamentaris representats, els consumidors a través dels sindicats i de l’ACU i de la joventut del país». Així, va explicar que la demanda de representació dels últims ve directament lligada amb  «la problemàtica de l’emancipació. Hem aconseguit ampliar la representació de l’ACU i del FNJA».


Una altra de les fites assolides per la formació socialdemòcrata amb els grups de la majoria és l’impuls sobre les planificacions pel dret a l’habitatge, a través de l’elaboració de plans estratègics en la matèria. Així ho va explicar Sánchez, que va afegir que «des del PS considerem necessari que es comenci a planificar en matèria d’habitatge,  juntament amb tots els actors públics i privats implicats directament o indirectament en les polítiques d’habitatge a Andorra».

Reserves d’esmena

Segons van explicar els consellers generals del PS, quatre esmenes relacionades amb la llei esmentada, des de la formació política s’han determinat com a reserves d’esmena i s’hauran de debatre al ple del Consell General el dijous vinent «per reconsiderar la seva incorporació a la Llei de mesures urgents». Les mateixes estan relacionades amb la proposta de creació del registre de contractes d’arrendament i amb la supressió de la disposició transitòria del projecte de llei de reducció del percentatge de la cessió obligatòria i gratuïta a favor dels comuns. També van presentar una reserva d’esmena a la supressió de l’exempció de determinats requisits d’habitabilitat. Pel que es refereix al registre, Padreny va considerar que «creiem que és una eina necessària, urgent i pertinent que ens podria permetre dur a terme polítiques relacionades amb índex de preus de referència. Volem donar la màxima efectivitat a la creació del registre».

Esmenes no aprovades

Les propostes que van fer els socialdemòcrates i que no s’han aprovat són la que proposaven pròrrogues equivalents al temps del contracte i la bonificació pel programa Renova destinat a la rehabilitació pel lloguer «assequible».

Aposta per la política pública

Els representants del PS també van apuntar, a l’inici de la compareixença, que actualment hi ha una «aposta política pública en relació amb l’habitatge que ho deixa tot a mans del mercat» i van defensar que «des del PS, vam fer les esmenes per reforçar el dret a l’habitatge per tothom i perquè millori l’eficàcia de les polítiques públiques relacionades a curt o a mitjà termini.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT