PUBLICITAT

Les rebaixes d’hivern seran del 18 de desembre al 7 de març del 2021

Economia treballa perquè la temporada d’hivern es desenvolupi amb normalitat, malgrat el moment excepcional

Per Irene Mas Fàbrega

Foto d’arxiu d’unes rebaixes d’hivern.
Foto d’arxiu d’unes rebaixes d’hivern. | MARICEL BLANCH

Tal com va indicar ahir el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la reunió amb els membres de l’Executiu el Ministeri de Presidència, Economia i Empresa va proposar les dates per a les rebaixes als comerços durant la pròxima temporada d’hivern. Així, es va aprovar que l’època de descomptes tindrà lloc durant el període de temps comprès entre el 18 de desembre d’enguany i el 7 de març de l’any vinent. També es va establir que els comerços dedicats a la venda d’articles i material d’esports d’hivern només podran vendre en rebaixes durant el període comprès entre el 12 de febrer i el 5 d’abril del 2021.


En aquest sentit, però, Jover va apuntar que el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, durant la sessió del Consell de Ministres va explicar que tot i l’excepcionalitat del moment, «cal treballar els punts relacionats amb la temporada d’hivern amb normalitat» i que va posar en valor que «s’han de preveure els passos habituals relacionats». En aquesta línia, va apuntar que el ministeri s’ha reunit recentment amb els sectors implicats «per revisar de manera periòdica» l’evolució de la temporada en relació amb la situació sanitària al país a causa de la incidència de la Covid-19 al llarg del temps. També es va acordar la possibilitat d’ampliació del període de rebaixes si fos necessari, fet que es valorarà a finals del mes de gener.


Segons van apuntar des del Govern, el decret que conté la matèria  en qüestió, i que es publicarà al BOPA la setmana que ve, recordarà que cada comerciant és lliure d’efectuar o no la venda en rebaixes, tot i que si decideix dur-la a terme, ho haurà de fer tenint en compte les condicions establertes a la normativa vigent en matèria de comerç i durant els terminis que estableixi el calendari aprovat. També haurà de «respectar els drets dels consumidors i la bona fe en les relacions de consum».


El període de rebaixes, que està relacionat amb el funcionament del teixit econòmic al país es va aprovar alhora que sobretot els sectors del comerç i hoteler veuen amb incertesa la supervivència de la campanya d’hivern en relació amb les mesures de limitació de la mobilitat dels ciutadans catalans i francesos. En aquest sentit, Jover va expressar que «no ens hem d’anticipar, hem d’esperar a que hi hagi decisions fermes dels països veïns. Des d’Andorra seguirem fent el que hem fet aquests últims mesos. Quan més malament ho passin ciutadans, nosaltres desenvoluparem tot el que puguem per ajudar-los. Farem tot el que sigui necessari per mantenir empreses i treballadors. Tenim un coixí de finances per si fes falta».

Possible acord d’imposició amb els Països Baixos 

Durant la roda de premsa posterior a la sessió del Consell de Ministres que va tenir lloc ahir al matí, el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, va explicar que ahir mateix es va reunir amb el seu homòleg als Països Baixos, Wopke Hoekstra, en el context de l’entrada d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI), on el Principat fa part del grup liderat per Bèlgica i els Països Baixos.


A la reunió s’hi van tractar diferents aspectes de les relacions bilaterals, en especial la negociació per assolir un conveni entre ambdós Estats que permeti eliminar la doble imposició, que avança a bon ritme. A la trobada, que es va celebrar de manera telemàtica, també hi van participar l’ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea (UE), Esther Rabasa, i el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà.


Hoekstra va destacar que l’entrada d’Andorra a l’FMI és cabdal per augmentar els mecanismes de cooperació multilateral internacional. Els ministres van tractar, a banda, altres qüestions associades amb les Finances, en especial les relacionades amb la pandèmia provocada per la Covid-19 i l’aproximació d’Andorra tant a la UE com al Banc Europeu d’Inversions.

El taller d’emprenedors arriba a la seva 21a edició

El Govern va aprovar, ahir, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el desenvolupament de la 21a edició del Taller d’Emprenedors, que tindrà lloc entre el gener i el juliol del 2021. La iniciativa es planteja com una formació específica que permeti obtenir coneixements útils per crear un negoci propi. El Taller d’Emprenedors és gratuït i està adreçat a tots els ciutadans majors de 18 anys que vulguin desenvolupar la seva idea de negoci amb l’assessorament de professors i en un grup de treball reduït.


Durant la compareixença pública posterior al Consell de Ministres, el titular Portaveu i de Finances va informar que si la situació sanitària ho permet, aquest curs tindrà les mateixes característiques que les darreres edicions, potenciant l’àmbit lligat a la formació dels emprenedors i que entre les sessions formatives es tractaran àmbits com ara la gestió i direcció de l’empresa; comercial i màrqueting; sistemes d’informació i tecnologia; o recursos humans. De fet, va especificar que entre els projectes portats a terme pels emprenedors hi ha una gran varietat de temàtiques: des de serveis diversos a través d’Internet, informàtica i xarxes socials, fins a l’organització d’esdeveniments esportius, culturals i activitats d’oci, passant per una farmàcia, empreses d’enginyeria, agricultura, alimentació, restauració saludable i serveis sociosanitaris.


Jover també va informar que  s’obrirà el període d’inscripcions el 7 de desembre i durarà fins al 18 de gener i que el curs començarà 21 de gener del 2021 i s’allargarà fins a l’1 de juliol.

Vuit professionals sanitaris destinats a peu de pista

El Consell de Ministres va aprovar, durant la sessió que va tenir lloc ahir al matí, sis decrets d’habilitació especial per exercir la professió titulada de metge i metgessa i dos per exercir la professió titulada de metgessa especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia, durant la  pròxima temporada d’hivern en l’àmbit dels centres mèdics d’atenció a les pistes d’esquí del Principat. Amb aquests decrets, la intenció del Govern és donar resposta a les necessitats sectorials laborals dels camps de neu aquest hivern.


Els centres mèdics d’atenció a les pistes són els responsables de proporcionar l’atenció sanitària immediata als usuaris de les pistes que així ho requereixin, tant per haver patit un accident com per altres problemes urgents de salut. Igualment han de preparar el pacient adequadament per ser transportat a un centre hospitalari, en cas de ser necessari.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT