PUBLICITAT

Llum verda al projecte per crear l’Institut Nacional de l’Habitatge

L’Executiu vol que l’organisme estigui «depolititzat» i que aporti continuïtat en les polítiques en aquest àmbit

Per Irene Mas Fàbrega

Víctor Filloy durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
Víctor Filloy durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA/JAViladot

el Govern va aprovar ahir durant la sessió setmanal de consell de Ministres, el projecte de Llei per a la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge. Segons va explicar el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, en una compareixença posterior a la reunió, la iniciativa estava inclosa als projectes estratègics de l’H23, dissenyats per a la gestió econòmica en relació amb la pandèmia de la Covid-19. Filloy va afegir, també, que la llei «recolzarà altres iniciatives en matèria d’habitatge que s’han impulsat des del Govern com, per exemple, les ajudes a l’habitatge a persones i famílies vulnerables, l’aprovació, any rere any, de les mesures per corregir possibles disfuncions al mercat del sector o el Pla Renova». El titular d’habitatge va afegir, també, que l’institut serà un «òrgan estable en el temps, despolititzat. Volem que aporti continuïtat en qüestions d’habitatge i que analitzi competències en aquest sentit». 


Filloy, en la mateixa línia, va concretar que l’organisme té per objectiu principal identificar les disfuncions del sector i millorar, a partir d’aquesta tasca, l’eficiència del mercat immobiliari. Va afegir que «també tindrà com a funció important tot el que té a veure amb habitatge públic». Especificant, el ministre va explicar que es duran a terme estudis i que es tractaran les dades derivades dels mateixos amb la intenció de crear mesures que puguin implementar-se a mitjà i a llarg termini: «Elaborarem publicacions específiques per definir un sistema d’indicadors i poder adaptar les polítiques en matèria d’habitatge al context del moment. Creiem que aquesta és una qüestió bàsica».


Per altra banda, va apuntar que també es vetllarà per a la protecció dels seus usuaris i que es promourà un Fons d’Inversió d’Habitatge per tal de «coordinar el compliment de paràmetres com la qualitat i l’accessibilitat dels habitatges». En relació amb el mateix, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va explicar que «el fons és un organisme d’inversió col·lectiva de participació pública o privada. Es tracta d’un element més per millorar oferta d’habitatge de lloguer al preu del mercat».


Finalment, Filloy va explicar que l’òrgan també tindrà altres funcions com l’elaboració de plans estratègics en matèria d’habitatge o el disseny i la proposta de polítiques d’informació ciutadana. A més a més, segons Filloy, la llei preveu que es promoguin habitatges de protecció pública, proposant els criteris de selecció i accés a aquest tipus d’habitatge per tramitar, instruir i gestionar les seves adjudicacions, s’encarregarà d’impulsar operacions de remodelació i rehabilitació d’habitatges i amb la voluntat de pal·liar la mancança de dades detallades sobre els habitatges, es crea un fitxer de dades amb l’objectiu d’obtenir estadístiques pel sistema d’indicadors d’habitatge.


Pel que fa al patrimoni de l’institut, l’organisme comptarà amb els béns que li puguin ser cedits per les administracions públiques o persones privades. També podrà comprar i vendre béns mobiliaris i immobiliaris i gestionar els seus recursos amb total independència de l’Administració general. Finalment, en relació amb la composició de l’institut, el titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut va avançar que l’estructura organitzativa estarà formada per un Comitè Director i un director. En concret, el comitè estarà configurat per tres membres –dos proposats pel Govern i un pels Comuns– i el seu nomenament estarà sotmès a l’aprovació del Consell General per majoria simple.

Treballs per una plataforma estadística

El Govern, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va aprovar ahir l’adjudicació dels treballs per al disseny i la implementació de la plataforma d’informació i difusió estadística del departament corresponent a l’empresa Serveis i Sistemes Gràfics 2007 SL, per un import de 101.265,84 euros. La voluntat és implementar una sola plataforma que faciliti l’accés de manera àgil i transparent a la informació estadística en diferents formats i interconnecti la informació.

Andorra, més a prop de la zona franca

Durant el Consell de Ministres es va aprovar la contractació de la Fundació Institute for Carrers and Innovation in Logistics & Supply Chain (ICIL) per a l’elaboració d’un estudi entorn a la implantació d’una zona franca al Principat. El termini d’entrega de l’informe és de tres mesos. Segons va explicar el ministre Portaveu, Eric Jover, «es tracta d’un projecte prioritari per a l’Executiu, que l’ha inclòs al nou full de ruta conegut com a Horitzó 23. La creació d’una zona franca al país ha de permetre augmentar la competitivitat del sector comercial i atraure noves formes de negoci d’alt valor afegit».

Aprovat el Reglament pel Cos de Bombers

El Consell de Ministres va aprovar, a proposta del ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, el Reglament d’accés i promoció al Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments. Segons van informar des del Govern, el nou document permet agrupar la normativa en un sol text i adaptar a les necessitats i especificitats del cos aquest element clau per al seu funcionament. En general, el text estableix els criteris per proveir les places de direcció i de membres del cos, els requisits que s’han d’acomplir, els sistemes de provisió de places i les proves. 

Es crea una comissió per abordar la Justícia

S’ha constituït la comissió de treball executiva on hi són presents tots els operadors jurídics, «per tal de trobar solucions que permetin millorar el funcionament de la Justícia». Així es va fer saber des del Govern, que van afegir que «la formació d’aquesta comissió es va acordar el divendres passat en la reunió mantinguda entre el cap de Govern, Xavier Espot, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i el degà del Col·legi d’Advocats d’Andorra, Xavier Sopena. A aquest acord també s’hi va sumar el Consell Superior de la Justícia. 

Aposta per prohibir les armes químiques

El Govern va aprovar fer una contribució voluntària a l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ), per un import d’11.000 euros que es destinarà al Fons Fiduciari per a la Xarxa de Suport per a les Víctimes d’Armes Químiques, per donar suport a les associacions de víctimes d’armes químiques i per aportar assistència mèdica a les víctimes, especialment pel que fa a les conseqüències a llarg termini i els tractaments de llarga durada i al Fons fiduciari per un Centre de Química i Tecnologia, destinat a construir un laboratori i un centre de recerca als Països Baixos. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT