L’APBI es mostra a favor de crear un Índex d’estadística agregat en relació amb els preus dels lloguers
Creu, però, que la mesura hauria de respectar sempre l’anonimat i s'oposa al registre dels contractes
L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) creu que la proposta que va formular el Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS), en relació amb un seguit d’esmenes sobre el projecte de Llei de mesures urgents en matèria d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu, sobre la creació d’un registre de contractes de lloguer «és un bon element per a la creació de l'índex d'estadística agregat» però s'hi va oposar pel factor de l'anonimat. En relació amb l'índex, el president de l’APBI, Pascual Gràcia, va explicar que «aquest aspecte, nosaltres, com a associació, el portem defensant molt temps. Som ferms defensors que hi hagi informació fidedigna del sector, informació fiable i que sigui d’accés públic; que serveixi per obtenir mitjanes i altres informacions que aportin dades reals».
La intenció del PS pel que es refereix a l’esmena en qüestió, segons va explicar el conseller general Carles Sánchez, és «que el registre permeti generar polítiques d’habitatge a partir de dades reals. Això ens donaria un coneixement acurat de la realitat del mercat de l’habitatge de lloguer al país». En la mateixa línia, Sánchez va afegir que a partir de la proposta, es considera que el registre de contractes de lloguer sigui obligatori a tots els pisos arrendats i que, qui no s’hi registri, rebi una sanció lleu o greu, segons la casuística.
Tot i mostrar-se a favor de la proposta de creació de l'índex, Gràcia va apuntar que des de l’associació s'oposen al registre perquè consideren que cal «garantir l’anonimat i la privacitat de les dades, tant del propietari com de l’inquilí» i en aquest sentit va afegir que «si es tractés d’un indicador agregat i agrupat, fos per parròquies, per zones o per altres aspectes, creiem que podria ser molt útil per a tots els implicats però sobretot per les administracions, que podrien regular sobre una realitat; pels propietaris, perquè el que els interessa és invertir en allò que la societat demana i pels inquilins, ja que els permetria saber exactament, per exemple, en quin estat estan les renovacions a la zona, quin és el preu raonable, a quines zones s’ofereixen lloguers amb l’import que els interessa, etc.».
Carles Sànchez, durant la presentació de les esmenes a la llei, va apuntar que, segons el seu parer, l'índex de preus de referència sobre el mercat de lloguer andorrà: «És un instrument fonamental que permet resoldre la situació d’indefinició en relació amb els preus del mercat. La mesura permetria proporcionar informació fidedigna i eines per fer política d’habitatge d’acord amb les necessitats socials que són reals al país».