Search
Close this search box.

Gallardo preveu més ERTOs per les restriccions als països veïns

El ministre assegura que el Govern «està preparat» i que «té coixí» per fer front a la situació

En relació amb les mesures de mobilitat preses recentment per frenar l’expansió de la Covid-19 tant a França com a Espanya i, en concret, a Catalunya, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va afirmar, ahir, que veu possible que les sol·licituds de les empreses per aplicar mesures de Suspensió Temporal dels contractes de Treball (STCT) o de Reducció de la Jornada Laboral (RJL) augmentin a causa de la possible frenada de l’activitat econòmica al país mentre les restriccions als països veïns estiguin aplicades. 

Tot i això, Gallardo va afirmar que en el moment de creació de les figures en qüestió, que abans de la pandèmia no existien a Andorra, ja es va preveure la vigència d’aplicació de les mesures fins al desembre perquè es contemplava un rebrot de la incidència del virus durant els mesos de tardor: «La data i horitzó temporal de 31 de desembre ja la vam determinar amb aquesta previsió, perquè tot i que estàvem convençuts que podríem tenir una bona campanya d’estiu, que ha estat fins i tot millor del que tots esperàvem, també érem conscients que la tardor podia ser un moment realment complicat». Així, va qualificar el setembre i l’octubre com «dos mesos bons», però va apuntar que «malauradament ens hem trobat en aquesta situació. Els territoris veïns, de manera legítima han pres decisions per controlar la seva crisi sanitària». Per altra banda, però, en relació amb el mateix tema, el ministre va realçar el fet que Andorra va preveure un horitzó temporal ampli per a l’aplicació de les mesures de STCT o RJL «a diferència d’altres llocs, que van determinar uns terminis molt més curts i que han hagut d’anar modificant. Sabíem que la pròpia gestió de la crisi dificultava molt fer previsions més enllà, fins i tot, d’una o de dues setmanes vista».

Per fer front al possible augment de sol·licituds de mesures per treballadors, Gallardo va afirmar que el Govern «està preparat». Així, va explicar que d’entrada, l’Executiu va fer una previsió de cost dels STCT quan es va haver de desenvolupar la llei que permetia l’aplicació de les figures que es movia «en una forquilla» d’entre els 90 milions d’euros i els 120 milions d’euros, aproximadament. En relació a aquest fet, va apuntar que «les darreres actualitzacions d’ajudes atorgades, que són d’aquest mateix mes d’octubre, hem destinat 32 milions d’euros a la causa». Per tant, va concloure que «el Govern té coixí, té pulmó per si és necessari continuar recolzant el teixit empresarial amb l’objectiu que no hi hagi destruccions de llocs de treball i que, tal com hem dit des del principi, perquè ningú es quedi enrere, ni les empreses ni els treballadors». En aquesta línia, el titular de Presidència, Economia i Empresa va apuntar que «tothom ha de tenir la tranquil·litat que si necessita aplicar un STCT, sempre que l’empresa que faci la petició compleixi els requisits que estan fixats tant a la llei com al reglament, ha de poder sol·licitar-lo i no serà pas el criteri econòmic el que limitarà l’atorgament de diners corresponents perquè tenim disponibilitat de recursos econòmics».

Recuperació a l’hivern

Gallardo va expressar, per altra banda, que des de l’Administració central tenen l’esperança dipositada en la temporada d’hivern per a la recuperació econòmica. Així i tot, va considerar que el fet depèn, en part, de l’evolució de la situació als països veïns: «És difícil determinar quin serà l’impacte exacte que podran tenir les decisions preses i les que potser es prendran a França i a Catalunya sobre l’economia andorrana perquè tot just avui comencen les restriccions. Tot i això, potser la campanya d’hivern ajudarà a revertir tot allò que deixem de facturar en aquests moments».

Va afegir, en relació amb la situació actual, que Andorra es troba en una situació d’afectació del Producte Interior Brut (PIB) però que aquesta afectació és global, que té influència a escala mundial: «Les economies s’han vist afectades i l’economia andorrana està directament relacionada amb el que passa als Estats veïns i als seus sistemes financers. Si hi ha una afectació o una limitació sobre els desplaçaments, la nostra economia es veurà afectada com es va veure afectada durant els mesos de confinament i com es va veure perjudicada al llarg del mes de juny, tot i estar en situació d’aixecament de les restriccions de mobilitat també als països veïns».

Finalment, però, Gallardo es va mostrar optimista i va expressar que «estem convençuts que tan bon punt es recuperi la normalitat tant a França com a Espanya i a Catalunya, Andorra serà una destinació que tornarà a estar al desig dels turistes veïns. Volem mantenir una temporada d’hivern per la que estem preparats. L’estratègia que hem plantejat durant un temps i que ja vam presentar és bona perquè la gent que vulgui gaudir del país esquiant, comprant o simplement fent vacances, ho pugui fer durant la temporada d’hivern».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu