PUBLICITAT

Aprovats els ajuts al lloguer pels sectors més perjudicats per la Covid

L’Executiu també certifica l’augment del 3,5% del salari mínim, que el 2021 passarà a ser de 1.121,47 euros

Per Irene Mas Fàbrega

El Cap de Govern durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
El Cap de Govern durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA/CEsteve

El Govern va aprovar, ahir durant la sessió setmanal de Consell de Ministres, els ajuts directes destinats als lloguers dels locals comercials dels sectors que s’estan veient més perjudicats a causa de la incidència de la pandèmia de la Covid-19 al país. Aquests sectors, segons va fer saber el cap de Govern, Xavier Espot, durant la roda de premsa posterior a la reunió esmentada, són els bars, les cafeteries, els negocis relacionats amb l’oci nocturn, els parcs infantils interiors i les agències de viatges.


En concret, Espot va reiterar, després d’anunciar-ho la setmana passada, que el topall màxim de diners que es proporcionaran des de l’Executiu per cada negoci sol·licitant serà de 2.000 euros que es repartiran segons les condicions que presenti cada afectat. Així, qui rebrà el 75% de les ajudes seran els sectors que  actualment estan tancats per complet i que per tant, no reben cap mena d’ingrés, com els negocis relacionats amb l’oci nocturn i els parcs infantils interiors, i els bars i cafeteries que tan sols ofereixen el servei definit a la nomenclatura; les agències de viatges que es dediquin, exclusivament, a oferir el servei esmentat rebran el 50% de l’ajut i, finalment, els bars i cafeteries que ofereixin altres serveis a banda dels esmentats i que, per tant, tenen els negocis oberts encara que de manera parcial, rebran el 25% de les ajudes. Espot va apuntar, en la mateixa línia, que queden exclosos de la mesura els allotjaments turístics i els centres comercials que tinguin bars i cafeteries dins i que, per tant, integren els sectors a les seves instal·lacions tot i que de manera parcial perquè actualment també han de restar tancats, com a activitat complementària.


En relació amb el mateix, el cap de Govern va afegir que les mesures sobre els bars i les cafeteries seran aplicables a partir del 8 d’octubre, quan es va decretar el seu tancament i l’exclusivitat de servei tan sols per endur. Per la resta de sectors, les ajudes seran aplicables a partir de l’1 d’octubre, és a dir, tindran caràcter retroactiu. Per últim, Espot va explicar que l’entrada en vigor dels ajuts esmentats serà oficial després que el decret es publiqui al BOPA.


Augment del salari mínim

També durant la compareixença davant els mitjans de comunicació, el cap de Govern va anunciar que el Consell de Ministres va aprovar l’augment del 3,5% del salari mínim horari interprofessional al país a partir de l’1 de gener del 2021. En aquest sentit, el preu a cobrar per hora a partir de l’any vinent serà de, com a mínim, 6,47 euros i el salari mínim professional se situarà als 1.121,47 euros. Aquesta iniciativa s’emmarca en Projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu.


En aquest sentit, el cap de Govern va explicar que l’objectiu de l’increment del salari mínim perllongat en el temps durant els últims anys és equiparar els salaris dels ciutadans amb el cost real de vida al Principat i va afegir que amb aquesta pujada es vol incidir i donar resposta al Consell d’Europa, que recomana que el salari mínim superi el 60% del salari mitjà del país. Espot també va recordar que l’Administració ja va acordar incrementar-lo en un 3,2% el 2020 i fixar-lo, així, a l’import de 5,25 euros l’hora. En relació amb el mateix, el cap de Govern va posar en consideració la situació que travessa el país a causa de la crisi econòmica derivada de la pandèmia de coronavirus i va considerar que «aquest és un esforç destacable en un context difícil durant el qual cal atendre a les empreses del país però també a la població treballadora».


Finalment, Espot va explicar que també augmentaran en un 3,5% les pensions de la CASS que siguin inferiors al salari mínim brut i les pensions de solidaritat.

El Govern incrementa en un 5% el preu del forfet escolar

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el cap de Govern va explicar, entre altres coses, que l’Executiu i Ski Andorra han acordat incrementar en un 5% el preu del forfet escolar respecte a la temporada passada. Així, el mateix valdrà 8,06 euros al dia. També es va acordar que s’aplicarà un increment d’un 3% a l’hora del monitor, aspecte que traduït en diners queda en 4,17 euros l’hora de monitor. En aquest sentit, Espot va considerar que el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior «continua apostant pel foment de la pràctica de l’esquí entre els infants i els joves del país assumint íntegrament el preu des de l’Administració.


Pel que es refereix a la resta de forfets, Ski Andorra va decidir no augmentar-ne el preu i, per tant, també es manté la subvenció del Govern. Es tracta dels forfets de tipologia extraescolar i universitari, destinats a acompanyants menors de 65 anys i  als acompanyants majors de 65 anys. La venda dels forfets començarà el 10 de novembre del 2020 i finalitzarà el 29 de gener.


Nou bàtxelor d’humanitats

El Govern també va aprovar un nou pla d’estudis referent al bàtxelor en humanitats de la Universitas Europaea IMF. La formació servirà perquè els estudiants que superin els estudis puguin dedicar-se a àmbits com l’exercici de funcions tècniques d’organització i gestió d’iniciatives culturals i artístiques, institucions culturals públiques i privades, el disseny i gestió d’iniciatives de desenvolupament del patrimoni històric i cultural o en companyies de producció artística i cultural i indústries afins, entre altres.

Subvencions a les AMPA

Finalment, en matèria d’educació, el Consell de Ministres va aprovar els pagaments de les subvencions a les associacions de pares i mares dels alumnes dels centres d’ensenyament espanyols i francesos en concepte de l’activitat de menjador escolar. Així, cada AMPA rebrà 15.000 euros i una part proporcional en funció de la quantitat d’alumnes que es queden al menjador escolar. Aquesta segona part s’ha vist incrementada en un 10% sobre el preu habitual per poder fer front als protocols establerts per evitar la propagació de la Covid-19, que en molts casos han implicat la contractació de més personal. La xifra total de diners que es destinen a aquestes subvencions s’eleva als 65.423,35 euros.

PUBLICITAT
PUBLICITAT