PUBLICITAT

Més de mil alumnes aïllats per la incidència de la Covid a les escoles

L’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Encamp allargarà el tancament fins després de Tots Sants

Per Irene Mas Fàbrega

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, durant la seva compareixença a la Comissió Legislativa.
La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, durant la seva compareixença a la Comissió Legislativa. | Eduard Comellas

Durant la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports que va tenir lloc ahir a la tarda al Consell General, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va informar que fins ahir a les 12.00 hores del migdia hi havia 103 aules escolars al país que tenen algun tipus d’aïllament imposat a causa de la incidència de la Covid-19 als centres educatius. Aquesta xifra suposa un total de més de 1.000 alumnes que s’han trobat en la situació d’haver de seguir un règim de prevenció d’aquesta tipologia davant del virus, més d’un 10% de la població escolar del Principat.


En concret, Vilarrubla va explicar que sobre el total de classes, 58 estan «totalment confinades», és a dir, que els alumnes són a casa perquè algun dels mateixos ha donat positiu a alguna prova diagnòstica; 18 resten en aïllament parcial; 21 es mantenen amb vigilància total i sis estan sota vigilància passiva, que significa que es fa seguiment dels alumnes per prevenció, ja que han estat en contacte amb un infectat però les circumstàncies no determinen que les persones s’hagin pogut contagiar. Tot i això, la titular d’Educació i Ensenyament Superior va explicar que tots els alumnes afectats es mantenen a casa i continuen amb l’activitat lectiva a través de l’ensenyament virtual a distància i de les eines de les quals disposa cada centre educatiu.

Escola Andorrana d’Encamp

Durant la compareixença, la ministra també va explicar que l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Encamp restarà tancada fins després de les vacances de Tots Sants tot i que la previsió de reobertura era pel pròxim dijous. El centre va haver de tancar les portes el passat dia 8 d’aquest mes i estava previst reprendre l’activitat després dels 14 dies de rigor segons els protocols establerts pel Govern. Tot i això, Vilarrubla va explicar que es va decidir allargar el termini perquè els alumnes tornin a les aules de manera presencial perquè entre el dia previst de reobertura i l’inici de les vacances tan sols hi ha dos dies entremig. Així, d’entrada es tornarà a fer classe al centre en qüestió el pròxim 2 de novembre.

Enllaç amb el ministeri de Salut

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior va explicar, també, que a partir d’avui es creen dues figures de coordinadors provinents del mateix ministeri que s’encarregaran de fer un seguiment dels alumnes que donin un resultat positiu a la prova de la Covid-19 des del primer moment. En aquest sentit, Vilarrubla va especificar que les dues persones, que estaran actives els set dies de la setmana per a la posada en pràctica de l’activitat en qüestió, recolliran tota la informació relacionada amb l’alumne en relació amb la influència de la malaltia, és a dir, buscaran els contactes, i traslladaran aquesta informació i altra de complementària al Ministeri de Salut, que és des d’on es definirà el tipus de confinament que hauran de seguir tots els afectats. Les mateixes figures coordinadores, seran les que es cuidaran de traslladar la informació de Salut a les escoles afectades i de fer un seguiment dels casos. 

Altres temes tractats

També durant la Comissió Legislativa, la ministra va explicar com s’ha iniciat el curs escolar d’enguany tenint en compte aspectes generals, les infraestructures i els projectes pedagògics que es plantegen de cara al curs vinent. En aquest sentit, la ministra va concretar que aquest any, el curs ha començat amb un 0,37% menys d’alumnes, dada poc rellevant segons la mateixa, tenint en compte la situació sanitària i la demora d’alguns tràmits burocràtics a les escoles. En concret, però, va apuntar que pel que es refereix al sistema educatiu andorrà, el nombre d’alumnes ha crescut en un 0,7%; al sistema educatiu espanyol ha baixat en un 1,3%; al francès ha baixat un 2% i al britànic s’ha constatat un augment d’alumnes de més del 50%. Pel que es refereix al transport escolar, Vilarrubla va explicar que el nombre d’usuaris del servei ha crescut en un 1%, de la mateixa manera que els beneficiaris del Bus lliure han augmentat en un 6,60%. La ministra va considerar que les xifres es corresponen al nombre d’alumnes que hi ha a cada franja d’edat d’escolars. La ministra també va explicar que per les beques i ajudes que es van atorgar el curs passat a l’ensenyament obligatori s’hi va destinar un total d’1.301.392,45 euros i que s’ha constatat una baixada progressiva en referència a la sol·licitud d’ajudes, mentre que el que es va destinar a beques i ajuts a l’estudi d’ensenyament superior van ser 1.367.792,29 euros.


Finalment, la ministra va explicar que el Govern està treballant o ha finalitzat recentment diverses infraestructures com l’ampliació de l’Escola Andorrana de Santa Coloma o el mur d’ancoratge de l’Escola d’Encamp.

Noves formacions a la branca sociosanitaria d’FP

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior va explicar que en referència a la formació professional del país, s’ha dut a terme una revisió sobre la branca sociosanitària per tal de descentralitzar diverses disciplines. Així, a partir del curs vinent s’oferirà un programa de Batxillerat professional de tècnic auxiliar d’infermeria i un de tècnic sociocomunitari. Vilarrubla també va explicar que el curs vinent s’estrenarà una Escola d’Oficis amb els objectius d’ampliar les oportunitats de formació pels joves, de reduir la taxa d’abandonament prematur dels estudis i de donar resposta al mercat laboral a les necessitats de professionals qualificats. Amb aquesta opció, es pretén formar a professionals que tinguin a partir de 16 anys -amb alguna excepció de menys edat-, als sectors de la construcció, el comerç i la natura.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT