Andorra la Vella
El Govern preveu un dèficit de 65 milions d’euros per a l’any 2021
L’Administració només substituirà de manera immediata els docents en cas de baixa laboral
La recaptació d’ingressos d’Andorra Telecom i FEDA caurà un 44% respecte a enguany
L’any 2021 se saldarà amb un dèficit de 65 milions d’euros, segons les estimacions actuals del Govern. Així ho va anunciar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, qui va recordar que aquests 65 milions s’hauran de sumar als 99 previstos per enguany i que, en xifres rodones, fan un total de 165 milions. A més, el ministre va avançar que fins al 2023 no es tornarà a generar el mateix nivell de riquesa d’abans de la pandèmia.
I és que els pressupostos de l’Estat pels pròxims dos anys «no s’entenen sense la Covid-19», tal com va reconèixer Jover, qui tampoc va amagar que a curt termini la recaptació d’ingressos, especialment els patrimonials (Andorra Telecom i FEDA), anirà a la baixa. En aquest sentit, des de l’Executiu es va detallar que la caiguda suposarà un 44% menys en comparació amb el 2020, que equival a poc més de 16,1 milions d’euros.
Despeses post-Covid
Així mateix, i quant a les despeses públiques, el Govern preveu una contenció pressupostària de menys de 13,6 milions, mentre que es crearan noves partides a conseqüència del coronavirus. D’aquesta manera, el SAAS rebrà 6,6 milions d’euros en inversions, la CASS 5,2 milions i es destinaran 2,4 milions, amb possibilitat d’ampliar-se, a ajuts a famílies i instuticions sense ànim de lucre.
Quant als ministeris, Jover va anunciar que tots patiran retallades, a excepció de Salut, que veurà incrementat el seu pressupost en 11 milions d’euros (un 16% més), passant de 70,3 milions enguany a 81,9 el 2021; Afers Socials, Habitatge i Joventut, que passarà de 28,5 a 31,2 (un 9% més) i Presidència, Economia i Empresa que passarà de 15,2 a 15,6 (un 3% més). Educació, «un dels ministeris més importants pel Govern», incrementarà el seu pressupost en 182.440 euros amb un total de 70,2 milions per a l’any 2021.
Pel que fa a la contractació pública, Jover va reconèixer que és previst contractar vuit agents de Policia, mentre que la resta només es cobrirà amb vacants i sempre de manera justificada. En el cas de les baixes laborals, només els docents rebran una substitució immediata i la resta haurà d’esperar 45 dies.
Principals infraestructures
Un altre sector que patirà les conseqüències directes de la Covid-19 l’any que ve serà el de les infraestructures, ja que el Govern només mantindrà les que ha considerat essencials, com són la Portalada, que costarà 2,9 milions d’euros, les reformes al Servei d’Urgències i a l’hospital de dia que tindran un cost d’1 milió d’euros; el manteniment del Pla Renova –«perquè el Govern aposta per impulsar la sostenibilitat i donar ajudes a la població»– amb 1,5 milions; el conveni internacional a l’RN-20 de 2 milions d’euros i diferents reformes i ampliacions en diversos centres escolars del país. Quant a la construcció de l’edifici multifuncional, el projecte encara està en fase d’estudi i, per tant, la seva partida, d’uns 100.000 euros, «no és rellevant». Amb referència a la construcció, Jover va considerar que «la inversió privada la podrà mantenir fins al 2021», si bé va reconèixer que aquesta no és una solució a llarg termini.
Endeutament
El ministre de Finances també va presentar les planificacions que hi ha sobre la diversificació de l’endeutament i que consta d’un 60% de deute nacional, un 17% d’emissió de deute internacional, un 15% de deute bancari andorrà, un 8% de deute bancari internacional i un 1% a institucions internacionals, corresponent al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa. Jover va recordar que les reserves de 30 milions de les parapúbliques (20 d’Andorra Telecom i 10 de FEDA) no suposen endeutament per a l’Administració, sinó que serveixen per «donar un cop de mà».
Finalment, l’objectiu establert pel Govern en percentatge sobre el PIB estimat és del 43,9% el 2020 i del 40,5% el 2021.
Amb tot, Jover va assegurar que aquests pressupostos aconseguiran desenvolupar el nou Horitzó 23 (H23) alhora que permetran al Govern fer costat tant el teixit econòmic i empresarial del país com a les famílies més necessitades.