PUBLICITAT

El Cramea preveu incorporar més d’un centenar de treballadors

La meitat dels empleats tindran un contracte fixe a les instal·lacions i la resta oferirà serveis esporàdics

Per Irene Mas Fàbrega

Edifici de Ràdio Sud, al Port d’Envalira, on s’ubicarà el Cramea.
Edifici de Ràdio Sud, al Port d’Envalira, on s’ubicarà el Cramea. | Maricel Blanch

El futur Centre Residencial en Alçada Medicoesportiu d’Andorra (Cramea) requerirà més d’un centenar de treballadors de diversos sectors a partir del moment en què es posi en funcionament. Així ho va fer saber el CEO de l’empresa adjudicatària del projecte (Bomosa), Manel Garcia, a EL PERIÒDIC: «Estem parlant, entre empleats directes i indirectes, de més d’un centenar de persones; directes o indirectes significa que hi haurà persones que treballaran sempre a les instal·lacions i persones que hi oferiran serveis esporàdics, com els fisioterapeutes. En aquest sentit, els que sempre estaran al centre formaran part de sectors com la restauració o el manteniment dels allotjaments i comptem que suposaran, entre tots, al voltant de 50 professionals». Tot i això, Garcia va apuntar que el nombre de treballadors estarà subjecte, sempre, a l’ocupació del centre.


Igualment, però, el Cramea està lluny de ser una realitat tenint en compte que, segons va explicar el CEO de Bomosa, tot just ara s’ha sol·licitat la llicència d’obres per procedir a construir-lo. Així, va apuntar que tot i que el projecte es va començar a desenvolupar el 2016, «la data d’inici de les obres dependrà de com es resolgui tota la documentació d’arquitectura i enginyeria que han d’avaluar els diferents departaments dels ministeris de Medi Ambient, Ordenament Territorial, etc.». En aquest sentit, Garcia va opinar que «aquesta incertesa encara ens té una mica en stand by» i va afegir, per contrarestar-ho, que «tota la feina relacionada amb l’arquitectura de les instal·lacions ja la tenim feta».


En aquest sentit, Garcia va explicar que el centre es fonamentarà a partir d’una «estructura residencial per a esportistes d’elit i amateurs de tot el món. També es disposarà d’un centre mèdic i de tractaments fisioterapèutics i de diferents espais de restauració i de convivència pels esportistes que hi facin estada. En total, la zona residencial tindrà 80 habitacions i la capacitat aproximada serà d’uns 120 esportistes. El centre estarà obert tot l’any, 365 dies». Així i tot, va apuntar que «el pressupost que suposarà la construcció definitiva del Cramea encara l’estem valorant perquè de moment no el podem controlar».


Per altra banda, el CEO va recordar que el centre que es construirà a l’edifici de Ràdio Sud, al Port d’Envalira, es va considerar d’interès nacional l’any 2015 i va relacionar l’atribució amb el fet que un centre com el que es planteja «serà beneficiós per a tot el país, tant per la parròquia d’Encamp, com per la de Canillo, com per la de Sant Julià. Al final, del que es tracta és de la interacció de tots els esportistes amb tots els centres esportius del Principat tenint en compte que n’hi ha més de 200». Així, va explicar que al Cramea s’hi desenvoluparan tasques relacionades amb el manteniment de la forma física dels allotjats, «però per practicar les disciplines reals, per exemple en ciclisme, correran per totes les parròquies». També va posar l’exemple de les estades que es desenvolupen a Encamp amb els equips de bàsquet i d’hoquei del Barça durant l’estiu: «Ells seguiran fent aquestes activitats, però potser l’allotjament es farà al centre».


Això va justificar-ho amb el suposat benefici que aporta l’esport quan es desenvolupa per sobre de 2.500 metres d’altitud: «El cos es posa a generar més glòbuls vermells. Aquest és un dels beneficis que busca un esportista d’elit i amateur, perquè el cos millora el rendiment d’una forma notable». En aquest sentit, va explicar que el centre no estarà especialitzat en disciplines concretes, sinó que estarà obert a tots els equips o esportistes individuals que els interessi entrenar en alçada. Finalment, en relació amb l’exposat anteriorment, Garcia va remarcar que el projecte que preveia la construcció d’una piscina olímpica al Cramea «va quedar descartat precisament perquè aprofitarem totes les instal·lacions que hi ha al país. Pretenem que els esportistes que vinguin i estiguin a l’establiment, gaudeixin de totes les instal·lacions esportives del territori».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT