Andorra la Vella
El Govern no considera la construcció una activitat de risc
Creu prioritari protegir el teixit empresarial per no agreujar la crisi econòmica
L’Executiu vol fer front a la pandèmia del Covid-19 però afectant el mínim possible l’impacte econòmic, tot intentant que no s’agreugi la crisi econòmica que s’està produint. Amb l’objectiu d’aturar el mínim possible el país, el ministre portaveu Eric Jover ha defensat les mesures del decret publicat al BOPA el passat dissabte i que contempla el tancament de les activitats econòmiques de primera necessitat. “La construcció no és una activitat de risc”, ha dit en la roda de premsa de seguiment d’aquest matí, però si que ha considerat imprescindibles que les empreses “segueixin les recomanacions, maximitzant les distàncies i mantenint les precaucions sanitàries”. El Comú d'Escaldes-Engordany va demanar que s'aturés l'activitat en aquest sector per evitar possibles contagis o accidents laborals que poguessin saturar el sistema sanitari.
Tant Jover com el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han defensat que les mesures s'han pres tenint en compte els criteris tècnics i les evidències de la malaltia, tenint en compte que "anticipar-nos a les mesures ens dona avantatge", ha manifestat Benazet. Amb tot, el ministre Portaveu ha remarcat que és important "mantenir el màxim de comerços que puguin funcionar i que les empreses puguin treballar per generar riquesa i pagar als treballadors", tot vigilant "no afectar massa el nostre teixit econòmic".
Mesures urgents
En la roda de premsa de seguiment de la infecció del Covid-19 també s'ha anunciat que al llarg del matí el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, han mantingut una reunió amb els principals agents econòmics per presentar la nova llei de mesures urgents i consensuar-la entre les parts implicades. A la tarda, es reunirà la Junta de presidents, amb la Sindicatura i els grups parlamentaris, per transmetre també els punts de la nova llei.
Reunió a la qual ha assistit un representant del sector hoteler, segons van avançar ahir a EL PERIÒDIC, per demanar que es decreti el tancament dels hotels. Mesura que en un primer moment no contempla el Govern, ja que, com ha afirmat Jover, els establiments "han de poder mantenint-se oberts", i més tenint en compte que "estan patint una baixada molt significativa de l'activitat encara que no hi hagi un tancament formal" i que les zones accessòries a l'allotjament estan restringides als hostes.
D'altra banda, el ministre portaveu ha avançat que Andorra Telecom, així com FEDA i altres companyies de distribució d'electricitat permetran als seus clients professionals, tant a empresaris com a autònoms, ajornar un màxim de sis mesos el pagament de les factures. Pagament que també es podrà fraccionar.
Establiments sancionats
En la roda de premsa també s'han donat a conèixer el nombre de denúncies que els cossos de seguretat han interposat als establiments comercials que no han complert el decret de tancament o limitació de la venda. Han estat un total de 9, per part de comerços que no van respectar les limitacions d'obertura. En aquest sentit, Jover ha volgut recalcar que "qualsevol professional que no compleixi es sancionarà".
Després de reunions amb els centres comercials, l'Executiu ha recordat que no hi ha problemes de subministrament. Des dels establiments han demanat que la compra es limiti a una persona de tot el nucli familiar, ja que, "com menys gent es desplaci, menys afluència i menys possibilitat de contacte tindrem", ha afegit el ministre portaveu.
Pel que fa al número d’informació facilitat pel Govern, aquest migdia ja havia rebut 2.300 trucades, amb dubtes sobre les feines que es poden desenvolupar i en quines circumstàncies.