Si dilluns les tres organitzacions empresarials del país –CEA, EFA i Cambra de Comerç– van demanar al Govern que en l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) s’inclogui un apartat en el qual es deixi clar que en qualsevol moment el Principat pot «denunciar l’acord, en part o totalment, si considera que no pot assumir les obligacions concretes», ahir el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, va afirmar que l’Executiu ja fa temps que ho té previst. De fet, Enseñat va matisar que pot ser tant Andorra com Europa qui trenqui les relacions si així ho creu oportú. «És obvi que aquesta clàusula hi ha de ser, tot i que esperem no es dugui a terme », va afegir el demòcrata.
Tant a parer d’Enseñat com del mateix Govern, la clàusula s’inclou pensant en una «futura generació de polítics» que no vulgui formar part de la UE i, per tant, pugui fer-se enrere de tot el que s’acordi en l’actualitat. Així mateix, el president del grup va reiterar que, abans de signar cap acord, el Govern sotmetrà a referèndum el text final i seran els ciutadans els que tindran l’última paraula.
De forma global, Enseñat va considerar que les mesures demanades per la patronal són «realistes i oportunes» i va assegurar que es tindran presents a l’hora de tractar amb Brussel·les.