PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El CRAJ signarà un conveni amb la Selae per la venda de cupons

El Govern ultima les negociacions per definir l’import a recaptar de la loteria espanyola

Per Adrià Esteban

Cupons de loteria espanyola al Principat.
Cupons de loteria espanyola al Principat. | MARICEL BLANCH

Un dels cavalls de batalla de l’exministre de Presidència durant el primer govern demòcrata, Antoni Riberaygua, està a prop de veure la llum. Segons va poder saber EL PERIÒDIC, les negociacions entre el Consell Regulador Andorrà del Joc (CRAJ) i la Sociedad Estatal de Loterias y Apuestas del Estado (Selae) –l’actor més important  es troben en la seva fase final i en qüestió de setmanes es podrà anunciar un acord pel qual el Govern percebrà una recaptació per la venta de cupons de la loteria espanyola, regularitzant així la seva situació al Principat. 

En aquest sentit, un dels aspectes que resta per ser desvetllats de la negociació –que ve d’anteriors legislatures–és el valor impositiu que fixarà l’Executiu per recuperar part dels diners provinents de la Lotería de Navidad, La Quiniela o La Primitiva, alguns dels principals productes d’atzar que es comercialitzen al país. La voluntat del CRAJ, però, és que el preu final del cupó es mantingui i no afecti a la butxaca del consumidor, ja que es compensaria mitjançant la reducció del marge de benefici de Selae per encabir les despeses associades. 

Per aquest motiu, els grups de la majoria van presentar una esmena al Projecte de llei del Pressupost per a l’exercici del 2020, amb l’objectiu de modificar la disposició addicional tercera de la Llei de regulació dels jocs d’atzar. En un principi, aquesta reflectia que el percentatge que percebria el CRAJ en funció de les vendes realitzades a Andorra no seria inferior al 15%, però en el nou text que esmenen DA, L’A i CC desapareix aquest valor que ha de contemplar totes les càrregues fiscals que s’imposin segons l’ordenament jurídic andorrà sobre les operacions o els beneficis obtinguts. 

Fins ara, aquesta activitat econòmica es desenvolupava sense generar cap benefici per les arques de l’Estat, raó per la qual la Llei de regulació dels jocs d’atzar, aprovada el 2014, va fixar-se com a objectiu que tant els distribuïdors com els operadors puguin, amb la llicència escaient, generar aquest tipus d’ingressos. 

Cal recordar que amb l’entrada en vigor d’aquesta llei, a banda de la Selae, s’autoritza al CRAJ a establir convenis amb altres entitats com la Française des Jeux (FDJ), la Organización Nacional de Ciegos Españoles (ONCE) o Loteries de Catalunya. Aquests convenis han de tenir una durada de cinc anys i poden ser renovats per la mateixa durada tantes vegades com es consideri oportú. A banda, han de d’establir, si escau, una clàusula d’estabilització que comprengui de manera qualitativa o quantitativa un factor de correcció respecte de l’activitat desenvolupada anteriorment a aquesta llei per dites entitats. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT