PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern afirma que el TC vetaria la despenalització de l’avortament

El cap de l’Executiu insta a estudiar les fórmules jurídiques que permetrien fer-ho compatible

Per Enric Revuelta

Xavier Espot, durant l’esmorzar amb els periodistes, ahir.
Xavier Espot, durant l’esmorzar amb els periodistes, ahir. | SFGA / C. Esteve

El Govern avisa que una eventual despenalització de l’avortament en els tres supòsits bàsics, tenint en compte el marc constitucional actual, toparia amb un veto per part del Tribunal Constitucional (TC). L’Executiu dona a entendre entre línies que vol esperar l’oportunitat per canviar la situació actual, que preveu penes de presó en cas d’interrompre l’embaràs en qualsevol supòsit, però opta per anar amb peus de plom.

En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, va alertar durant el tradicional esmorzar de Nadal amb els mitjans de comunicació –poques hores abans de la recepció del Copríncep Episcopal amb motiu de les festes– que ara mateix «no hi ha prou garanties que despenalitzar l’avortament sigui constitucional», tot i que va admetre que hi podrien haver escletxes per què l’alt tribunal ho estudiï més en un procés «assenyat i prudent», amb juristes de prestigi, i valorar «si això pot ser constitucional o no».
 

Espot nega que s’hagi buscat pressionar Vives, però admet que l’statu quo actual no el «satisfà»

Tot i que Espot assegurar que els últims passos fets pel Govern, com ara el servei d’orientació a les dones que vulguin avortar, no són cap estratègia per posar més pressió al Copríncep Episcopal, el cap de l’Executiu parla cada cop més obertament del seu parer per despenalitzar l’avortament. Ho fa, però, amb cautela i posant-hi esmenes, afirmant que això es podrà aconseguir sempre que es donin les condicions necessàries, en un context marcat per la plena internacionalització del procés, després dels pronunciaments tant d’Emmanuel Macron com després de la polèmica a l’ONU sobre el reemborsament dels avortaments i la denúncia a Stop Violències.

«Nosaltres el que no podem assumir és votar a favor de la despenalització de l’avortament que porti a una situació d’inconstitucionalitat. Si es demostra, s’estudia i es valora que hi ha situacions alternatives a la despenalització que són respectuoses amb la defensa del dret a la vida les valorarem perquè a nosaltres no ens satisfà que la interrupció de l’avortament estigui penalitzada», va afirmar el líder de l’Executiu, que va insistir en el fet que el TC «ens ho esmenaria». Tot i això, Espot va carregar alhora contra l’oposició, sobretot en clara referència al PS, criticant la seva manera d’encarar el debat. Espot va lamentar que des de les files socialdemòcrates es faci «molt soroll» per treure rèdit polític, i ho va atribuir al fet que «políticament els és rendible».
 

Espot: «El que no podem assumir és votar a favor de la despenalització i que porti a una situació d’inconstitucionalitat»

El cap de Govern va defensar la utilitat del servei d’orientació a les dones que vulguin avortar a l’estranger, tot i que és sabedor que «no satisfà ni de bon tros les expectatives d’una part de la població». Espot va assegurar que els professionals no poden induir una dona a avortar perquè estarien cometent un delicte, però va reconèixer que en cas que tingui decidit fer-ho, sí que pot informar-li dels centres a l’estranger que la podran atendre.

Espot va admetre que el servei és un pas endavant «significatiu» i va deixar una incògnita sobre fer un salt endavant, que tot i no mencionar-lo, feia referència a una eventual despenalització de l’avortament. «Potser podrem avançar més? No ho sé», va dir Espot, que alhora va afegir que el Govern està «compromès» amb l’igualtat efectiva entre homes i dones i que li correspon a la ciutadania obrir els debats. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT