Escaldes-Engordany
Gabri, a la recambra
Un acord amb Piqué significaria l’arribada de l’exjugador del Barça com a tècnic, acompanyat de Jorquera
La nova Llei de l’Esport obrirà noves portes al país. L’entrada de capital estranger i la creació de societats anònimes amb objecte esportiu reportarà una nova perspectiva, de les que es podran beneficiar les entitats del Principat. Una d’aquestes és l’FC Andorra, que porta estudiant des de fa temps l’entrada d’una injecció econòmica per arreglar la situació financera, una motxilla pesada provinent de directives anteriors. Són diversos els inversos de fora el país interessats en introduir-se al club tricolor de manera directa, un d’ells relacionats amb Gerard Piqué, central de l’FC Barcelona. Amb la seva entrada podria arribar un relleu a la banqueta, amb el també exjugador blaugrana Gabri Garcia com a entrenador.
El club assegura haver mantingut converses els darrers mesos amb diversos grups inversos per tal de complir els seus objectius esportius i millorar les finances, afectades greument les últimes temporades. Cap de les negociacions ha conclòs fins al moment. Una de les converses existents és amb l’empresa Kosmos, encapçalada per Piqué. Tancar aquest acord significaria un canvi a nivell de club, per professionalitzar-lo i comptar amb una estructura organitzativa superior a l’actual, per tal de poder aspirar les properes temporades a ascensos a divisions més elevades, com també han plantejat la resta de persones que han contactat des del club, de diverses procedències, des d’Espanya fins a Qatar.
Els dos entrenadors van fer tàndem a la banqueta de l’FC Barcelona juvenil i l’FC Sion
Si acaba prosperant les negociacions amb Kosmos es podria produir l’arribada de Gabri a la banqueta andorrana com a primer entrenador, juntament amb un excompany seu al Barça com a segon, l’exporter Albert Jorquera. Tots dos han format un tàndem els últims anys i continuarien la seva trajectòria com a tècnics al Principat. Van dirigir l’FC Barcelona juvenil, per al 2017 marxar a la Primera Divisió de Suïssa per portar les regnes de l’FC Sion. Com a jugador, Gabri va formar-se al club blaugrana per jugar al primer equip de 1999 al 2006. Després va fitxar per l’Ajax d’Amsterdam, on va ser-hi quatre temporades. En acabar va fer les maletes cap a Qatar, per incorporar-se a l’Umm-Salal Sports Club. Al Golf Pèrsic va estar-s’hi un any per marxar a terres helvètiques. Primer al Sion i posteriorment a l’FC Lausane, on va retirar-se el 2014. Jorquera, també format a la Masia, va ser suplent a la porteria culer del 2003 al 2009, per anar un any al Girona FC i penjar els guants. L’arribada de tots dos significaria el relleu a la banqueta de Richard Imbernon i Josep Joan Linares.
Aprovació dels socis
Qualsevol acord que pugui significar un canvi en la naturalesa jurídica del club haurà de passar per assemblea i que els socis l’aprovin. Sense la majoria d’aquests no és possible. La directiva de l’FC Andorra en els darrers mesos ha aconseguit augmentar la massa social, i ja són més de 300 les persones que tenen el carnet d’abonat. Paral·lelament que pugui entrar un grup inversor forà, la junta treballa a nivell estructural amb gent del país per tirar endavant un projecte competitiu, i els recents fitxatges de Ferran Tacón i Rubén Bover ja indiquen la intenció de fer un salt qualitatiu a la plantilla actual.
Llei de l’Esport
El 20 de desembre, si no hi ha cap contratemps, s’aprovarà després de molts mesos de negociacions entre els grups parlamentaris la nova legislació, que permetrà crear societats anòmimes d’objecte esportiu i que clubs que disputen lligues estrangeres tinguin l’oportunitat de canviar el seu estatus, perquè amb la normativa actual no és possible. És una figura que no existeix. Per adquirir-ne un es necessita una nova normativa.
L’FC Andorra està en converses amb diferents grups inversors per incorporar-se a l’entitat
Justo Ruiz és conseller general de DA i exjugador i exentrenador del club. És una de les persones que treballen des de fa mesos en la confecció de la nova legislació en matèria esportiva. Coneix bé la realitat de l’FC Andorra, viscuda en anys anteriors en carns pròpies tant al terreny de joc com des de la banqueta. Per la situació que travessa , l’arribada d’inversors «entenc que és una prioritat, sense això no es podria tirar endavant», afirma Ruiz, que mira pel futur i «tot el que sigui intentar pujar el club és bo», però s’ho mira des de la distància per la seva condició: «Si això tira endavant, que sigui el millor possible». Recorda que quan va fitxar com a jugador, l’equip estava a «Segona Divisió B i fins i tot vam estar una temporada per jugar els play-off d’ascens», i confia algun dia poder-lo tornar a veure en categories més elevades, ja que «per al país tenir un equip professional i amb possibilitat de jugar a la millor lliga del món és una gran oportunitat. Entenc que hi puguin estar interessats».
Més esmenes
Ahir mateix el grup parlamentari mixt UL i independents de la Massana van presentar a Sindicatura 10 reserves d’esmenes al projecte de la Llei de l’Esport. Es van proposar en dues categories. La primera està formada per vuit que eliminen la creació de la Fundació de l’Esport, entitat de nova creació que planteja el ministeri d’Esports. Les esmenes van ser rebutjades per la majoria parlamentària. A la segona categoria se’n troben dues que pretenen incentivar el mecenatge, a través de patrocinis i aportacions econòmiques, no només en l’apartat esportiu, sinó també per a organitzacions sense ànims de lucre i culturals; que també van ser rebutjades en el seu moment. A la proposició s’afegia una deducció fiscal per a l’IRPF i l’impost de societats vinculades als patrocinis per aquest tipus d’entitats.
De Saragossa a Reus, passant per Andorra
Des de que Piqué va anunciar que tenia la intenció d’adquirir un club, tot van ser especulacions de quin podria ser l’escollit. Els últims dies va sonar el Reus Deportiu, que està passant per una situació realment crítica. Ahir mateix els jugadors van denunciar al club després d’estar tres mesos sense cobrar i no acceptar el pagament de la Lliga de Futbol Professional. D’aquesta manera l’entitat del Baix Camp desapareixerà si en un termini de cinc dies de l’entrega de la notificació de la denuncia no se salda el deute amb la plantilla. Per aquest motiu els aficionats roig-i-negres es manifestaran dissabte per a que es pugui arribar a una solució que no signifiqui el tancament d’un club històric del futbol català. Un altre que també va sonar per estar sota el paraigües de Kosmos és un altre conjunt de la Segona Divisió, el Reial Saragossa, que els últims anys també està passant per problemes econòmics.