Les primeres pedregades del cap de setmana passat van malmetre moltes plantes de tabac de diferents cultius de la parròquia de Canillo. En concret, les afectacions més importants es van localitzar a Aldosa, Ransols i Els Plans així com a les Fonts i, en menys intensitat, a Prats i al mateix poble canillenc. Segons va explicar el colliter Ricard Riba, tot i que la pedra «va trinxar bona part de les plantes el tabac encara és recuperable tenint en compte que manca un mes i mig per a la seva collita».
En qualsevol cas el tabac d’aquest any ja no serà ni de primera ni de segona qualitat ja que a les pedregades s’ha d’afegir que, a diferència d’altres collites, «les plantes no han florit tant i les fulles són més petites degut a les altes temperatures i l’absència de pluges», va afegir. El tabac quan es comença a ser catalogat es divideix en vuit categories. La primera, la segona i la tercera són les millors i, després, ja hi ha el tabac pedregat. Per tant, les plantes que es poden observar no són extraordinàriament exuberants ja que els camps no estan, en aquesta ocasió, abonats per pluges abundants.
Primeres declaracions
Des de l’Associació de Pagesos d’Andorra van explicar que ahir van començar a rebre les primeres declaracions per part dels afectats. De moment, es desconeix el tant per cent de la collita afectada. I és que cal recordar que hi ha un termini de cinc dies per presentar les declaracions com a pas previ de l’avaluació que realitzaran els perits per conèixer exactament el percentatge total de pèrdues econòmiques.
En concret, aquests professionals fan les visites als terrenys afectats per calcular l’abast dels danys i la possible indemnització que haurien de rebre els pagesos. Unes indemnitzacions que es regeixen per un fons solidari gestionat per la mateixa Associació de Pagesos.
Les inclemències metereològiques especialment dures per als productors en època estiuenca, ha portat que alguns d’ells hagin optat per protegir les plantacions a través de xarxes protectores. De moment són pocs els pagesos que s’hagin decantat per la seva implementació tenint en compte que «fins al moment no hi ha cap mena d’ajut o subvenció econòmica», va explicar Riba. De qualsevol manera es tracta d’una possible solució que «no descartem en un futur».
Afectacions
En termes qualitatius s’ha estimat una afectació, en un major o menor grau, del 26,22% de la collita. La quantitat final de la producció podria ser superior si s’afegeix una bona tria al moment d’enfardar les fulles assecades i, per tant, es poden mitigar en certa mesura els efectes de la pedra en la valoració final de la collita.
Habitualment les primeres collites acostumen a començar per les parròquies baixes durant la segona quinzena del mes d’agost, mentre que pels voltants de la Diada de Meritxell es recull el tabac dels camps de cultius situats a les parròquies altes. Per a la propera collita sembla que s’invertirà la tendència del darrer any i les parròquies altes no tindran un tabac de tanta qualitat.
Destí tabac
Un cop assecat el tabac es trasllada a la Borda Mateu on s’hi agrupa el producte dels prop de 400 productors andorrans, de manera que el procés s’agilitza força. Els farcells que són aptes es van carregant en camions que els traslladen fins a la regió de Bordeus, on li fan una fermentació especial, l’espalillen amb estrips grossos de tabac i l’envien directament cap als Estats Units, a la regió de Kentucky, on es converteix en tabac de mastegar.