Fa un dies, Jordi Mas, cònsol major d’Encamp, va desvetllar la seva intenció de no aspirar a la reelecció. Tot i això va matisar que forma part d’un col·lectiu i que aquest tipus de decisions s’havien de prendre entre tots el membres de la majoria comunal. En aquest sentit, el cònsol menor, Jordi Torres, va comentar a EL PERIÒDIC que «evidentment tenim converses sobre aquest tema amb el cònsol major i d’aquí al setembre les coses poden canviar. L’hem d’apretar perquè s’ho repensi i continuï». Torres defensa que la bona feina que ha encapçalat Mas durant el seu mandat, «sobretot financera», fa que «després d’un inici complicat i ara que ens puguem lliur una mica, l’hem d’animar perquè continuï». Torres va ser clar al respecte «s’ha menjat el marrón, es mereix gaudir de la bona feina que s’ha fet i en això estem. No hi ha res tancat ni definitiu i l’hem d’insistir».
D’altra banda, Jordi Torres va insistir en l’adequació de la reforma de les transferències comunals per a la propera legislatura perquè «s’han de llimar conceptes, saber quines competències són del comú i quines de Govern, perquè potser hi ha aspectes que estem assolint els comuns i és competència de Govern. Tots aquests punts s’han de tenir clars per treballar, deixar enllestida aquesta feina durant el temps que ens queda de mandat, de manera que, amb els nous equips comunals, es pugui acabar de polir el document i proposar una nova llei». Segons el cònsol menor encampadà «l’aprovació d’aquesta nova llei no es farà durant aquest mandat, però treballar sobre aquests temes que tenim clars i mirar de consensuar acords i estretar diferències, sí que s’ha d’acabar de fer».
Les eleccions comunals estan al caure i, evidentment, Jordi Torres té al cap des de fa temps quin serà el mapa electoral a Encamp: «Nosaltres –Units pel Progrés+DA–, PS i Liberals, perquè no crec que SDP acabi presentant llista». Finalment, Torres obre la porta a la possibilitat de cedir un terreny a Carisma, per tal que l’associació benèfica pugui tenir una botiga a Encamp. L’anterior equip i la presidenta de l’Associació, Halina Berthelsen, no van arribar a un acord per tancar un local a Encamp i el cònsol menor va afirmar que «disposem de locals comunals per poder cedir a entitats que ens ho demanen. S’ha d’analitzar la situació, mirar quines són les demandes i estem oberts a rebre’ls i parlar-ne».
«Entenem que pel Pas de la Casa s’ha de fer un esforç»
El Pas de la Casa segueix sent la porta principal a l’entrada de Grandvalira, del sector d’esquí. Tot i això, que sembla irrefutable, el cònsol menor afirma que «com a parròquia hem vist que hi hagut un descens important d’entrades i hem de dur a terme alguna acció contundent per tornar a recuperar aquest fet diferencial d’abans». En aquest sentit, el comú d’Encamp és conscient que ha de posar fil a l’agulla per corregir les mancances que s’han detectat i millorar , per exemple, l’entorn urbanístic del Pas de la Casa. Saetde –la societat explotadora del sector Pas de la Casa, Grau Roig i Cortals– va fer una estimació inicial de 20 milions de pressupost pel projecte i ara, apunta Torres, «hem de mirar com adaptar les millores al medi. Nosaltres encara no tenim xifrada la despesa però entenem que pel Pas de la Casa s’ha de fer un esforç. Si no obtenim més ingressos dels que teníem pensats, haurem de fer el projecte en 6 o 7 anys, enlloc de 2. I si tenim més ingressos, evidentment, es podria accelerar el procés per executar-lo més ràpid». Saetde té un fons de reserva i senyala Torres que «com un 33% és del Comú, si transmeten més dividends, nosaltres ens comprometem a injectar-los a Pas de la Casa. Saetde, si vol, ens pot ajudar».