En els darrers mesos s’han viscut moltes tensions entre les plataformes sindicals i el Govern, sobretot durant la campanya electoral degut al projecte de llei qualificada de les mesures de conflicte col·lectiu, que inclou aspectes tan susceptibles de polèmica com el dret a vaga.
Després de la victòria dels Demòcrates en les eleccions que els hi assegura quatre anys més de majoria absoluta, el president de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i un dels més crítics amb el Govern de Toni Martí, Gabriel Ubach, va voler felicitar a través d’un comunicat a DA on va reconèixer que «el poble andorrà els hi ha atorgat una nova majoria absoluta per poder continuar el desenvolupament del seu projecte engegat durant la passada legislatura» i afegia que «el resultat és inapel·lable, el poble és savi, sempre ho ha estat».
Un dels enfrontaments més importants és el que es va viure fa poc més d’una setmana quan el ministre de Justícia i Interior en funcions, Xavier Espot, els hi va fer arribar la modificació del text del projecte de llei qualificada dels conflictes col·lectius. Ubach acusava aleshores a Espot de no haver tingut en compte els suggeriments i els comentaris que els hi havien fet arribar des de l’USdA, mentre que el ministre en funcions negava rotundament l’afirmació i es mostrava sorprès perquè, segons ell, bona part de les recomanacions dels sindicats i de la resta de col·lectius socials havien estat incloses en el text final.
De fet, Espot va donar a conèixer les gairebé 50 pàgines d’informe en les quals es desgranava i justificava l’acceptació o no de les peticions fetes.
To conciliador / Ubach va reconèixer que han «desaprovat» la forma de fer política que fins ara ha tingut, segons el secretari general de l’USdA, el partit liderat per Martí, destacant «la falta de diàleg i el fet de no buscar consens en els temes socials i laborals que afecten de primera línia els afiliats a la Unió Sindical».
Amb un to més conciliador que l’emprat fins ara, Ubach va desitjar «molts encerts al nou Govern de Demòcrates per Andorra», afirmant que cal reconèixer «al Cèsar el que és del Cèsar».
Nou escenari / Des de l’USdA es va voler treure ferro negant un nou escenari. Però després de l’intercanvi d’acusacions i de les tensions en ambdues bandes, serà difícil arribar a un consens i signar la pau.