Nou cop per als surfistes de boardercross. Si el calendari de la Copa del Món no era ja prou curt, encara ho serà més. Se suspèn una nova prova, el que escurça el campionat a només dues, en una temporada nefasta per aquesta modalitat. A més la programació de la Copa d’Europa es veu també afectada, també amb retallada de curses. Lluís Marín i la resta de corredors s’ho miren amb resignació. I també amb molta preocupació per l’esport que practiquen.
Les cancel·lacions es van acumulant. Del 13 al 15 de març s’havia de disputar la Copa del Món a Squaw Valley (Estats Units), però la manca de neu que hi ha actualment a l’estació fa que l’esdeveniment s’hagi de suspendre a tres setmanes vista. Aquest contratemps provoca que el calendari es quedi limitat a només dues curses, un fet completament inusitat. L’almanac encara no s’ha pogut iniciar, perquè la prova inicial, que s’havia de disputar a mitjans de desembre a Montafon (Àustria), ja es va suspendre també per la manca de neu. Aquest fet va provocar que els riders es presentessin el mes passat als Campionats del Món de Kreischberg (Àustria) sense la competitivitat que dóna participar a la Copa del Món.
Si el calendari ja era prou curt, amb només quatre etapes, per davant només en queden dues, que seran les úniques. Del 13 al 15 del mes vinent a Veysonnaz (Suïssa) i del 20 al 21 a la Molina. Els corredors del circuit mostren el seu malestar. «Els atletes estem molt preocupats pel que està passat, però no tenim poder de decisió», exposa Marín. La preparació que realitzen no es pot veure reflectida al circuit: «Ens passem tot l’any entrenant matí i tarda per poder donar el màxim a les curses i és una llàstima no tenir activitat i no poder expressar tota la feina que has fet durant mesos». No només es tracta de la meteorologia. El problema també rau en termes econòmics. Arcalís no va poder repetir l’experiència de l’any passat perquè va haver d’escollir a causa del pressupost entre el boardercross i el Freeride World Tour. I el fora pista va guanyar. L’estació canadenca de Lake Louise va haver de renunciar abans d’iniciar-se la temporada també per la incidència econòmica.
A final del curs es realitzarà l’habitual reunió de la FIS per tractar sobre el desenvolupament de la campanya i es posaran sobre la taula les problemàtiques viscudes. «Entre tots hem de trobar solucions, perquè la situació actual és preocupant», indica Carles Visa, director tècnic de la Federació Andorrana d’Esquí, subratllant que el problema no només és la falta de precipitacions en forma de neu, sinó també les exigències econòmiques que suposa portar la Copa del Món a una estació: «Hem de mirar el perquè els organitzadors no es poden fer càrrec de les curses». La pròxima temporada es parla d’arribar a poder fer fins a 10 proves, una xifra que a dia d’avui sembla molt llunyana veient aquests antecedents.
Marín considera que des de la FIS «alguna cosa no s’està fent bé» quan els esportistes es queden tant de temps sense compatir en el principal circuit de boardercross. «S’han de trobar solucions i hi hauria d’haver alternatives» per a que no torni a succeir. Aquesta mateixa temporada l’única opció que podria comportar un augment de curses és que les dues estacions que organitzaran les que queden, Veysonnaz i la Molina, en comptes d’una prova n’aculli dues, amb l’augment pressupostari que significa.
I si el panorama en la Copa del Món és aquest, en la d’Europa no és gaire millor. La pròxima cita, a Peyragudes (França), estava programada pel 7 i 8 del mes vinent, però davant l’interès de la FIS per canviar les dates fa que no es pugui disputar. La següent prova, a Lenk (Suïssa), coincideix amb la Molina, pel que la darrera etapa serà a Bad Gastein (Àustria). Marín els pròxims dies s’entrenarà a Andorra. Arriba de competir a Grasgehren (Alemanya), on va ser quart en la primera cursa i en la segona va caure en la ronda classificatòria. «M’estic trobant bé. Les Copes d’Europa me les prenc per afinar. M’ho agafo com un entrenament per preparar les Copes del Món». La manca de curses fa que els riders participin en el calendari continental. «Les pistes estan més ben adaptades del normal, però no és el mateix», una és només un dia i l’altra tres, i «tampoc les enfoquem igual».
Cap de les andorranes finalitza a Markstein
L’estació francesa de Markstein va albergar un segon eslàlom de categoria FIS. La Federació Andorrana d’Esquí hi va concórrer amb cinc corredores, però cap d’elles va ser capaç de completar la prova. Sara Raméntol i Carmina Pallàs van quedar desqualificades en la segona mànega, mentre que Marta Ribó, Sissi Hinterreitner i Sara Raméntol en la primera. La guanyadora de la cursa va ser l’esquiadora francesa Josephine Forni, que va completar el recorregut amb un registre d’1.16,56 minuts. La van acompanyar al podi les seves compatriotes Carolie Frasse amb un temps d’1.17,55 i Romane Geraci amb 1.17,87. Avui es disputa a l’estació gal·la un eslàlom gegant FIS, que posarà el punt i final a les carreres disputades a Markstein.