Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Martí defensa el rescat d’EMAP per evitar la fallida del comú

El candidat creu que la intervenció institucional va ser decisiva per resoldre el deute

El candidat a la reelecció per Demòcrates per Andorra, Toni Martí, va treure ahir pit durant la visita que va realitzar a la parròquia de la Massana expressant la seva satisfacció per haver aconseguit poder ‘salvar’ de la fallida al comú de la Massana arrel del seu endeutament amb la societat que gestiona les estacions d’esquí d’aquella zona del país, l’EMAP.
D’aquesta manera, va dir el candidat de la formació taronja,es va poder evitar que s’encenguessin les alarmes sobre «una situació de fallida d’una part de l’Estat». Per això va indicar que es va fer necessària la seva intervenció, «amb un lideratge institucional fort» que acabés amb l’insostenible deute de la corporació massanenca per tal «de poder donar-li molt d’oxigen». Aleshores es va formalitzar un acord amb el sector bancari després «d’unes negociacions molt dures i amb molta tensió», va subratllar Martí. Unes converses en les que també hi va participar el ministre de Finances, Jordi Cinca. 
L’acord va fer possible elaborar un pla de viabilitat fins el 2012 i el d’accions dissenyat per al termini 2012-15. Els bancs van treballar sobre la base de fer una emissió de deute subordinat de 18 milions d’euros; els bancs adquirien aquestes accions preferents per un voltant de nou milions d’euros. Aquest capital va permetre a EMAP –la gestoria de l’estació de Pal-Arinsal– reduir el dèficit, que alhora es va importar al comú i, per tant, aquest es va veure beneficiat i va poder esquivar l’amenaça que planejava sobre les seves finances.
El candidat a la reelecció de DA, va assegurar que el que va fer pel Comú de la Massana «l’hagués fet per qualsevol altre corporació del país independentment del  seu color polític» i que ho tornaria a fer perquè «com a cap de Govern s’ha de treballar amb responsabilitat». Justament si no hagués estat així «la situació de la Massana seria més que delicada». 
EL FUTUR DEL PAÍS/ Martí també es va referir al futur d’Andorra per als pròxims anys perquè «en els propers sis mesos està en joc el futur dels següents 25 anys». En aquest sentit va  manifestar que a partir del 2 de març s’han d’afrontat dossiers molt complicats com ara el diàleg amb la UE per tal d’assolir un bon acord d’Associació amb Europa o amb l’OCDE per temes tan sensibles pel Principat com l’intercanvi d’informació fiscal. 
Martí participarà aquest vespre en el debat que protagonitzaran els quatre candidats organitzat per l’Associació de professionals de la comunicació d’Andorra (APCA).

Pla de viabilitat de la societat EMAP


33 La injecció de diners que EMAP necessitava  per eixugar el seu deute provenen dels bancs en forma de 20 milions d’euros –s’anomenen bons convertibles EMAP i van a fons propis– a tornar en 15 anys –data límit el desembre del 2028– i que el comú es va comprometre ha anar recuperant cada any. El 2021 el Comú no tindrà deute i ja s’hauran comprat als bancs la meitat dels bons per part d’EMAP. A més gràcies als milions que aporten les entitats bancàries, la corporació local es va situar, l’any passat, en 21 milions per sota del sostre màxim de deute que estipula la llei, de forma que s’esfuma el perill que el Govern tingués que castigar –aplicant la legislació– la corporació dipositant els diners de les transferències a l’INAF. El deute al 2013 era de  38 milions i el sostre establert per la llei en 23.826 milions. El  pla de viabilitat es concreta en no gastar més de 10,6 milions a l’any i arribar al 2021 amb un cash flow (efectiu en caixa) de 4,6 milions d’euros. Durant aquest període el comú va decidir eliminar el cànon que paga EMAP, però comptablement hi figura per si en un futur una empresa estrangera s’interessa en invertir. Els comptes nets és la meta. El punt de sortida ja se sap: la corporació local tindrà un endeutament a finals d’any de 38 milions d’euros dels quals 16 corresponen al comú, 21 corresponen a EMAP i , 0,5 a Vallnord.

DA proposa fer dos debats televisius a Sant Julià de Lòria 

La candidatura de DA a Sant Julià va proposar fer un debat televisiu al canal Lòria per «comunicar de forma més oberta per arriba a tots els ciutadans, i sobretot perquè tinguin més informació per exercir el vot» La proposta preveu un debat amb els representants nacionals de Sant Julià i un altre amb els parroquials sempre que estiguin representades totes les opcions polítiques.
 D’altra banda, els candidats demòcrates d’Ordino, Toni Fillet i Meritxell Mateu van visitar ahir una explotació agrícola amb l’objectiu de copsar l’estat del sector. Fillet va recordar que la formació taronja vol continuar impulsant el sector agrícola i ramader, un dels pilars tradicionals de l’economia andorrana, amb projectes i proves pilot com la de la carn de pollí que ha estat molt ben rebut  pel col·lectiu. També la candidata  número 2 de la territorial de la capital, Rosa Ferrer,va realitzar una passejada per l’Anella Verda en la línia de seguir treballant en una política paisatgística que es combini amb el sector turístic.
 
 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu