- Xavi Rechi du al Col.legi d’Arquitectes l’exposició ‘Fotografia o Arquitectura’ El jove immortalitza algunes de les construccions més conegudes del món des d’una perspectiva singular per donar una imatge diferent
N. SALVÀ
ANDORRA LA VELLA
- L’autor Xavi Rechi, mirant les seves creacions, dilluns. Foto: XAVI RECHI
Quan un turista visita una ciutat se sol aturar davant d’un edifici emblemàtic i l’hi fa la fotografia de cara, sense buscar altres punts de vista a la construcció. El jove arquitecte Xavi Rechi, en canvi, busca altres maneres de presentar els mateixos colossos des d’una perspectiva diferent, ja sigui mostrant-ne les claraboies, immortalitzant un lluernari o posant l’èmfasi en les escales. Gràcies a la seva passió per reproposar edificis i a la seva particular caça de productes arquitectònics ha creat una exposició anomenada ¿Fotografia o arquitectura?, que va iniciar el seu recorregut al petit local de barri barceloní de Gràcia, Elephanta, i es pot veure al Col.legi d’Arquitectes fins al 15 d’octubre.
El recull d’imatges va iniciar fa any quan Rechi cursava la carrera professional. Arran de fer un viatge amb amics o per designació d’un professor va començar a endur-se la càmera i fer fotografies als edificis. A poc a poc, l’arxiu es va anar conformant amb les construccions més diverses: des de les usuals esglésies fins a edificis fets per Gaudí, Le Corbusier, Wright, Coderch, Dias i De Moura, entre d’altres. El seu punt de vista, però, és particular, ja que el jove pretén donar a conèixer l’arquitectura des d’un altre punt de vista. “Intento no fer les fotografies típiques, la meva idea és fer arribar el que més m’agrada d’una construcció a la gent”, va comentar l’autor abans d’afegir “Vaig més enllà de la fotografia estàndard”. A través del seu objectiu, el públic que s’acosti al Col.legi d’Arquitectes pot veure edificis com la Casa da Musica que l’holandès Rem Koolhas va crear el 2003.
Precisament, Portugal és un dels països que més ha marcat a l’arquitecte andorrà, ja que Rechi s’hi va estar formant durant un any i va iniciar-se en el món del revelat en blanc i negre. “Vaig començar amb les imatges com un oci, però quan a poc a poc et van reconeixent la feina, amb una menció d’honor en un curs a Portugal i un premi d’un concurs, et vas engrescant”, va explicar l’arquitecte. Entre les seves imatges hi ha poca referència al patrimoni del Principat ja que, segons l’arquitecte, el país no té molts icones que cridin la seva atenció. Rechi és de la opinió que no cal ser mediàtic per ser bo i que al país es pot trobar gent que fa petites reparacions als edificis, i que són grans artistes. “Hi ha molta arquitectura modesta que fa molt bé la seva feina”, va defensar el jove abans d’afegir “Potser refan les bigues d’una casa pairal perfectament i la gent no ho valora però, en canvi, al.lucina amb Caldea”.
nsalva@andorra.elperiodico.com
Per a més informació consulti l’edició en paper.