PUBLICITAT

Salut mental

Prevenció per als joves, però sense oblidar a la gent gran en l'àmbit de salut mental

Mas anuncia noves mesures de salut mental amb cribratges infantils i programes preventius per a col·lectius vulnerables

Per Arnau Ojeda Garcia

La ministra de Salut, Helena Mas durant la presentació de les ínies estratègiques en salut mental i addiccions.
La ministra de Salut, Helena Mas durant la presentació de les ínies estratègiques en salut mental i addiccions. | Sergi Pérez | Consell General

La ministra de Salut, Helena Mas, ha presentat avui les noves línies estratègiques del seu ministeri en matèria de salut mental, destacant la prevenció, la detecció precoç i l'atenció integral als col·lectius vulnerables com a elements clau. Aquestes mesures s'inclouen en el Pla Integral de Salut Mental i Addiccions, el qual estructura el seu abordatge en sis eixos principals, 14 línies estratègiques i un total de 62 accions concretes. Més concretament, actualment hi ha 33 accions en execució, mentre que 23 encara estan pendents d'inici i 6 ja han estat completades.

Entre les iniciatives més rellevants, Mas ha anunciat la posada en marxa de programes de promoció, prevenció i detecció precoç en l'àmbit educatiu. Aquests inclouran materials informatius destinats a alumnes i famílies, que es distribuiran als centres escolars a partir del curs vinent. "Volem oferir als estudiants i les seves famílies les eines necessàries per identificar problemes de salut mental des d'edats primerenques", ha destacat Mas. A més, s'ha revisat l'atenció a la salut mental dins del centre penitenciari per assegurar una assistència més adequada a les persones privades de llibertat.

Un altre eix d'actuació destacat és la inclusió de la gent gran en les accions del pla. Malgrat que la salut mental sovint s'associa amb la joventut, la ministra ha subratllat la necessitat d'ampliar les accions preventives i educatives a la població envellida i als centres sociosanitaris. "No podem oblidar la nostra gent gran, és essencial que també ells rebin suport i informació per mantenir una bona salut mental", ha afirmat Mas. En aquest sentit, es promouran xerrades informatives a les llars, amb l'objectiu de fomentar hàbits saludables tant físics com mentals entre les persones grans.

Dins d'aquest marc, la ministra també ha destacat una acció innovadora dirigida a la detecció precoç de trastorns en la primera infància. Aquest programa preveu la realització de cribatges a tots els infants en edat escolar, mitjançant proves senzilles i ràpides, amb l'objectiu d'identificar possibles alteracions en l'aprenentatge o el neurodesenvolupament. "Aquesta iniciativa permetrà detectar trastorns de forma precoç, el que ens ajudarà a prevenir problemes més greus en el futur", ha explicat Mas. Les proves es faran en col·laboració amb Salut Escolar, i els casos que presentin alteracions seran derivats a circuits especialitzats per a una atenció més específica. Mas ha insistit en la importància d'aquesta eina per prevenir el desenvolupament de trastorns i garantir un accés oportú a l'assistència necessària per a tots els infants que ho requereixin.

La ministra ha conclòs destacant l'esforç del Govern en preparar aquestes accions al llarg del curs actual, amb l'objectiu d'implementar-les plenament a partir de l'any vinent. "Estem molt engrescats amb aquesta iniciativa", ha assegurat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT