La pista Àliga comença a lluir. Les finals de velocitat de la Copa d’Europa arrencaven ahir amb els entrenaments de descens femení. Al llarg de quatre dies es trobaran al sector el Tarter de Grandvalira alguns dels esquiadors més destacats de la general del campionat, que es troben a Andorra amb la intenció de sumar els punts necessaris per consolidar les seves posicions i d’altres per millorar-les. Alguns arrosseguen experiència en la Copa del Món.
L’esdeveniment reuneix un total de 126 corredors, que representen catorze països: Andorra, Àustria, Xile, República Txeca, França, Alemanya, Itàlia, Mònaco, Noruega, Eslovènia, Suïssa, Suècia, Holanda i Espanya. La delegació que més corredors aporta és Àustria amb 27 esquiadors. França es troba amb Principat amb 26. Andorra hi és en categoria masculina amb Marc Oliveras, Robert Solsona i Kevin Courrieu. L’altra plaça amb la que compta se l’alternaran Albert Pérez, Àlex Rius, Jan Sasplugas, Matías Vargas i Arià Missé. El conjunt femení està conformat per Sara Raméntol i Sissi Hinterreitner. Hi ha dues absències destacades. Una és la de Mireia Gutiérrez, que segueix centrada en eslàlom per tal de rebaixar punts en la disciplina. No haver-se exercitat durant la temporada en descens l’aparta d’aquestes finals. També el fet de no forçar-la al tenir un genoll tocat. Tampoc no hi serà Joan verdú. Està a punt per reaparèixer després de superar la lesió, però per precaució la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) va decidir que no hi participi i ho faci la setmana vinent en els Nacionals d’eslàlom i gegant.
Fer quilòmetres
L’ens espera treure d’aquestes finals que els seus corredors agafin el màxim d’experiència. L’únic element diferent és el d’Oliveras, que sí que n’és especialista, però el seu cas és diferent perquè tot just acaba de tornar a competir després de que se li diagnostiqués lupus. Mesos enrera ben poc es podia pensar que podria tornar a competir aquesta mateixa temporada. «No està en el millor moment de forma ni té ritme de competició. Va agafant-lo, pel que és tota una incògnita el que pugui fer», assenyala Carles Visa, director tècnic de la FAE. Per a la resta de corredors nacionals que comeptiran a Grandvalira l’objectiu és que «vagin adquirint experiència i quilometratge en velocitat», i que un cop saltin a la pista «esquiïn al nivell que saben». Participar en curses de velocitat els serveix per adquirir experiència de cara al futur: «La disciplina de descens és complicada de treballar en pretemporada. Per tant, aquesta és una bona oportunitat per fer entrenaments».
Primers entrenaments
La més ràpida de la primera sessió d’entrenaments va ser l’austríaca Ramona Siebenhofer, que va marcar un registre d’1.38,46 minuts. El segon lloc va ser per a la txeca Klara Krizova amb 1.39,06 i el tercer per a la francesa Romane Miradoli (1.39,07). Per part andorrana Sara Raméntol va classificar-se en la 44a posició amb 1.44,00 i Sissi Hinterreitner va ser 48a (1.45,51). Les corredores nacionals van millorar en la segona mànega d’entrenament. Raméntol va concloure 41a (1.44,28) i Hinterreitner 43a (1.44,55). En primera plaça finalitzava la francesa Marion Pellissier, amb un crono d’1.38,19. La va seguir la seva compatriota Margot Bailet (1.38,22) i l’alemanya Michaela Wenig (1.38,40).
Comencen les curses
Avui els participants masculins tenen jornada d’entrenaments oficials de descens, i les noies la primera prova. Es tracta de la combinada alpina, amb una primera mànega de descens i una segona d’eslàlom. El calendari se segueix completant demà amb un descens masculí i femení. Dissabte serà un descens femení i un supergegant masculí, i diumenge un supergegant en les dues categories.