L’equip d’hivern de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) presenta un conjunt amb 12 corredors, amb una barreja evident de components amb una trajectòria dilatada, mentre que d’altres encaren per primer cop la categoria sènior. La Copa del Món i els Mundials són els principals objectius del curs, amb la intenció de cada esportista de complir amb els percentatges que se li marquen respecte als primers classificats de cada prova del circuit.
Marc Pimienta continua al capdavant com a seleccionador, amb Xavi Comas, Xavi Capdevila i David Fillet com a tècnics. El conjunt està format per corredors experimentats com Xavi Areny, David Albós, Gerber Martín, Jordi Solé i Sophie Dusautoir, a més de joves que pugen amb força com Euan Prieto, Marc Font, Sergi Casabella, David Pérez, Arnau Soldevila, Carles Serra i Andrea Sinfreu. «Està bé aquesta barreja», assegura Capdevila, perquè «els joves aporten ambició i moltes ganes», sempre acompanyats de l’experiència de la resta. Valoren ser competitius a nivell internacional a base de compromís, actitud i resultats, que són una «sèrie de valors que defensem a la federació», assegura el seu president Jaume Esteve, «per ser en aquest equip és el que demanem als corredors».
Guanyar-se el lloc
Els objectius principals de la temporada estan dipositats a la Copa del Món i els Mundials. També realitzaran altres curses de preparació dels calendaris de la Copa d’Andorra, Espanya i Catalunya. A les grans cites «ningú té el lloc garantit», afirma Esteve. A base de resultats, tenint en compte els percentatges respecte als primers classificats de cada prova, serà on cada esquiador es guanyarà la possibilitat de participar-hi: «Els corredors han de tenir l’ambició de ser a l’elit, voler competir i estar a dalt. És necessari per poder obtenir resultats». Per aconseguir-ho davant una temporada exigent «els veig motivats» i sempre «si estan dins els criteris tots estaran als Mundials i a qualsevol prova de la Copa del Món».
Precisament aquest darrer calendari consta d’una cita més respecte a la temporada passada, passant a sis carreres. La novetat es produeix a l’estrena del programa, amb la Bischofshofen-Hochkoning Erztrophy, a Àustria, del 18 al 20 de gener. El començament serà exigent amb tres caps de setmana consecutius amb proves de la Copa del Món. Després seguirà la Font Blanca i la Le Dévoluy-La Grande Trace (França). Després li seguirà la Mountaneering World Cup, amb un llarg desplaçament a la Xina. La FAM preveu que l’equip viatjarà amb menys membres de l’habitual però el seu director tècnic, Carlo Ferrari, té clar que hi seran «tots els esportistes que s’ho mereixin, que compleixin els requisits de la federació». Després la competició no es moura del territori europeu per completar les carreres del Trofea Péz Ault-Disentis (Suïssa) i la International Ski Alp Race Dolomiti di Brenta (Itàlia).
Objectius
Cada corredor competirà amb els seus objectius ben marcats. Areny veu factible complir fites per «assolir el percentatge, però a nivell de posició és molt difícil», amb la mirada posada sempre en el top 30. En aquest sentit tracten des de la federació de donar als esportistes tots els mitjans per a la seva progressió, ja que l’esquí de muntanya és una disciplina que cada temporada presenta una major competitivitat. Capdevila remarca que per a continuar evolucionant «mirem de treballar cada any millor. Sempre anem fent una volta més en la preparació per a que puguin rendir millor». Una corredora experimentada com Dusautoir continua formant part del combinat nacional i la seva presència a cadascuna de les proves dependrà del seu estat físic i sobretot de la disponibilitat que pugui presentar.
Aquesta passada campanya acabada de finalitzar l’equip de curses de muntanya va obtenir els millors resultats de la seva història, amb Marc Casal i Ferran Teixidó al podi de la general, i Òscar Casal fregant-lo. Ferrari confia que l’energia i motivació amb el que van assolir «ho puguin transmetre a l’esquí de muntanya», perquè són uns referents que a nivell nacional han d’aportar elements motivadors: «Quan hi ha esportistes, independentment de l’especialitat que siguin, donen forces a la resta i són un model».
Compromís amb la sostenibilitat per a la conservació del medi ambient
Les disciplines que engloba la FAM estan estretament lligades amb la natura. I per a la seva conservació engega una iniciativa pionera en el circuit mundial. Té quasi tancat un acord per a que l’equip d’hivern porti el logo de Clean CO2 , un projecte per compensar la producció d’aquest element contaminant que es produeix en cada viatge que realitzen al llarg de l’any, fent un càlcul de les tones que es produeixen d’aquest gas en els desplaçaments. Realitzaran compres i aportacions a empreses certificades que suposarà un estalvi a nivell energètic i de contaminació ambiental, que permetrà compensar la pol·lució produïda. «Per a nosaltres és quelcom important», afirma Esteve, recalcant que cal «implicar-se amb l’entorn i la sostenibilitat».