Hi ha molta feina per davant, perquè aquest inici de curs està sent decebedor. El BC MoraBanc Andorra no troba el seu camí, en una plantilla que està mostrant massa carències i que no és capaç de mantenir un nivell elevat durant els quaranta minuts de joc. Va a batzegades, i així es fa molt complicat obtenir victòries. La derrota de dimecres a Zagreb és una nova mostra que hi ha elements que no rutllen.
Els jugadors acabats d’arribar no acaben de funcionar, i en el joc interior es produeixen mancances que provoquen que el rival de torn se’n beneficiï. Especialment es nota en l’apartat rebotador, amb grans diferències a les estadístiques de cada enfrontament entre les pilotes que atrapen sota el cèrcol el MoraBanc i l’equip contrari. Només Blazic, dels acabats d’arribar, està donant el do de pit, tot i que en moltes ocasions el joc col·lectiu el deixa de banda per provar-ho de manera individual. Però la problemàtica no està només en els nouvinguts, sinó també en els que ja hi eren a la plantilla, que no mostren el rendiment de la temporada passada. A aquesta circumstància se li suma la de la rotació. Es va confeccionar un equip amb dotze efectius, però la lesió de Burjanadze va fer perdre un component, sumant-se el paper més que testimonial de Colom a l’hora d’aparèixer en pista. De moment no arriba cap reforç, tenint en compte el desgast que es produeix per disputar dos partits per setmana, afegint els desplaçaments.
Derrotes que fan mal / No només és qüestió d’imatge, el que darrerament està fallant, sinó també de resultats, que en els dos últims enfrontaments han estat decebedors. En vuit partits el conjunt andorrà només ha estat capaç de guanyar-ne un. Les primeres derrotes, a la Lliga Endesa, van ser ajustades. El debut arribava a la sempre complicada pista del Reial Madrid, perdent de sis punts (94-88), amb l’equip anant de menys a més. Després es produïa la primera desfeta al Poliesportiu d’Andorra, a la pròrroga, davant el Montakit Fuenlabrada (94-95), perdent per la mínima quan havien estat capaços de remuntar una situació complicada. A l’EuroCup, amb l’Unics Kazan, eren vuit els punts de diferència (68-76), jugant de nou a ratxes. La visita a l’UCAM Múrcia, que encara no s’havia estrenat en el capítol de victòries, podia servir de revulsiu, però allí també la irregularitat va fer acte de presència i finalment es va perdre de quatre (81-77).
A la quarta jornada de l’ACB per fi arribava el primer triomf. I va ser davant un conjunt potent com és l’Herbalife Gran Canària (78-76). Aquesta victòria, per com es va batallar davant un conjunt d’entitat com l’insular, semblava que serviria com a revulsiu per trencar la dinàmica que s’estava seguint, però no va ser així, perquè dos dies després arribava una nova derrota, aquest cop a Europa, contra el Fiat Torí (92-86). El MoraBanc va deixar escapar una avantatge de 14 punts al segon quart, patint una desconnexió preocupant quan tenia el partit més encarat. Al final va perdre de sis, però deixant males sensacions. Si fins llavors les derrotes havien estat curtes, en els dos darrers duels ha estat tot el contrari. L’equip es presentava diumenge a la pista del Tecnyconta Saragossa amb la intenció de capgirar la situació, davant un rival que no coneixia encara la victòria en la present campanya. Però la derrota va ser més que dura, per 17 punts de diferència (95-78). Hi havia moltes coses a analitzar, però la lliçó no va quedar apresa a Zagreb, amb el Cedevita imposant-se de 18 (91-73), en un duel on els andorrans sempre van anar a remolc i al final es van veure desbordats, i del tot superats. Els croats van sumar el primer triomf en aquesta edició de l’EuroCup. Sobretot aquestes dues últimes són derrotes per reflexionar per la manera de produir-se, mancant idees i amb massa desajustos.
Problemes defensius / Una de les explicacions del mal moment dels andorrans tant en la competició domèstica com en la continental és en l’apartat defensiu. Són excessius els punts que reben. Tal és així que a la Lliga Endesa són els tercers que més ho pateixen, amb una mitjana de 88,2 per partit. Només els dos cuers, que encara no sumen cap triomf, presenten pitjors números. El Reial Betis Energía Plus en rep 90 i el San Pablo de Burgos, 93,2. A l’EuroCup l’estadística tampoc millora, ja que és la pitjor defensa del grup A, amb 86,3 per matx.
Però aquests no només són uns números preocupants, sinó que hi ha d’altres que són una conseqüència de la falta de capacitat defensiva. Els rebots estan sent tot un mal de cap. No hi ha manera de mostrar-se contundent a la pintura, donant massa facilitats als rivals per fer-se amb la pilota en qualsevol de les dues cistelles. El MoraBanc és el penúltim equip de l’ACB a l’hora de rebotar. Només n’atrapa 29,20. En els defensius es troba quart per la cua (20,60), mentre que en els ofensius és el tercer pitjor (8,60). En facetes atacants, en el tir és un altres on l’equip està fallant, mostrant baixos percentatges, com va ser una evidència amb el Cedevita. A la Lliga Endesa és l’equip que menys encert té en el llançament de dos. Només és capaç d’anotar el 44,71% dels que realitza. Des de la línia de tir lliure la cosa no millora massa, sent el quart pitjor del rànquing, amb el 68,97%. En canvi, de tres, sí que es presenta amb millors estadístiques, sent el cinquè amb el 39,45%. Altres aspectes negatius es troben en les pèrdues de pilota, sent el tercer que més en perd amb 11,20 per enfrontament, alhora que també és qui més taps rep de tota la competició, amb 4,40.
Taula rodona amb tres llegendes del bàsquet francès: Dubuisson, Rigaudeau i Hufnagel
El 31 d’octubre el Paris Levallois Metropolitans visita el Poliesportiu d’Andorra a la quarta jornada de l’EuroCup. Aprofitant l’avinentesa, l’ambaixada francesa organitza dilluns vinent una taula rodona amb tres llegendes del bàsquet gal com són Hervé Dubuisson, Antoine Rigaudeau i Frédéric Hufnagel, en una trobada moderada pel coordinador de la base del MoraBanc, Jaume Tomàs. L’acte serà a les 19.00 hores a l’FNAC, amb entrada lliure. Els tres exjugadors parlaran del passat, present i futur del bàsquet. «L’objectiu, en la línia de moltes altres iniciatives del club, és anar establint ponts en totes direccions», comenta el president de l’entitat, Gorka Aixàs, destacant que la fita «no és només aconseguir fer créixer el nostre projecte, sinó és també donar-li sentit en la direcció del ‘Som Un País’ i en aquesta idea entra absolutament la part francesa del nostre país». El MoraBanc «disputa les competicions espanyoles des de fa gairebé cinc dècades però ara estem jugant a Europa i hem d’aprofitar aquesta oportunitat per engrandir els nostres horitzons».