Andorra s’està posant al dia a poc a poc però amb pas ferm, després que el 20 de novembre de l’any passat, el Consell de la Fundació de l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) es reunís a Colorado Springs (Estats Units) i decidís suspendre el país dels Pirineus en no adaptar la seva normativa als temps actuals. La setmana passada ja es va produir el primer canvi substancial, ja que es va donar per desintegrada la Comissió Estatal perquè abans del maig la substitueixi, com així volia el màxim ens internacional, per l’Agència Andorrana Antidopatge, que serà un ens independent del Govern amb un equip directiu encara per determinar, però diferent al que conformava l’Agència, amb càrrecs designats per llei.
Semblava que d’aquesta manera Andorra deixaria de ser un dels països suspesos però ahir, el Govern va donar un pas endavant en anunciar que el Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, la signatura del Protocol addicional del Conveni del Consell d’Europa contra el dopatge. Aquest acord va ser adoptat a Estrasburg el 16 de setembre de 1989 i és vigent al Principat des de l’1 de novembre del 2006.
CONTROLS DEGUDAMENT AUTORITZATS / El Protocol addicional del Conveni va ser adoptat a Varsòvia el 12 de novembre del 2002, amb l’objectiu d’implementar els articles relatius al reconeixement mutu dels controls antidopatge, com també els referents a l’impuls de facilitar que les organitzacions esportives negociïn acords que permetin que, en altres països, els seus membres siguin controlats per equips de control antidopatge degudament autoritzats. D’altra banda, aquest Protocol també considera que les diferents organitzacions esportives dels països que són part, permetin sotmetre a control autoritzat als esportistes que entrenin en aquests països sigui quina sigui la seva procedència.
Així doncs, tots els esportistes tricolors que resideixin en països estrangers o aquells que marxin per un temps, ja sigui per competir o realitzar estades, podran ser controlats de la mateixa manera que si estiguessin a casa.
La voluntat final del Protocol és la de contribuir a harmonitzar i fer més transparents aquests acords bilaterals o multilaterals, i de servir com a base legal en el cas que no existeixin aquests acords. De la mateixa manera vol reforçar l’aplicació del Conveni establint un sistema de seguiment de les obligacions que es pot materialitzar en la visita in situ d’un equip d’experts. El Protocol també reconeix per primera vegada la funció i la competència de l’Agència Mundial Antidopatge.
Amb la signatura d’aquest Protocol, el Govern mostra el seu compromís en la lluita contra el dopatge en línia amb l’aprovació recent de la Llei de creació de la futura Agència Andorrana Antidopatge, a més d’evitar que en un futur pugui rebre una altra suspensió de l’AMA. La signatura es farà efectiva durant les pròximes setmanes a la seu del Consell d’Europa.