El Periòdic d'Andorra

Oracle d’amor

ALEXANDRA GREBENNIKOVA

Periodic
Foto: il·lustració de jordi casamajor

Margaridot, margarida de prat, és una mala herba comuna que creix a la vora dels camins, a brolles i pastures, a totes les regions dels Països Catalans (de 150 a 2400 metres d’altitud) menys als Balears. Forma part de les herbes que s’assequen i es guarden per l’hivern per alimentar el bestiar , i diuen que els seus brots sense obrir es poden menjar marinats com tàperes.

A Rússia, el nom popular que se li dóna és el mateix que el de la camamilla, universalment coneguda pels seus usos medicinals, però les flors de camamilla, tan bones per infusions i curar la bronquitis, són massa petites per fer-ne corones, massa delicades per fer-les servir com a oracle d’amor: «m’estima… no m’estima…»

A les vores del nostre poble (el poble on estiuejàvem), entre el riu i el bosc, hi havia camps tots plens de margarites, immenses planúries blanques i grogues. Els adults, més que res les dones joves, collien les flors, les oloraven somrient i les posaven en pots de vidre, a sobre de la taula del menjador.

Ningú no es preocupava per l’amor, o així m’ho semblava. Els nens hi jugàvem, sí, a fer malbé les flors salvatges a base d’una mena d’oracles d’amor: aquests tenien una llargada més prominent que a la versió catalana. Deien, més o menys textualment: «M’estima; no m’estima; m’escopirà; em besarà; una abraçada em farà; a pastar fang m’enviarà». Ni que hi hagués algú genuïnament preocupat pel futur de les seves aspiracions amoroses, l’esmentada llista trauria ferro a la tragèdia romàntica de l’assumpte amb èxit i rapidesa. Així, tant els nens avorrits com les nenes avorrides es divertien ben sovint desfullant els pobres margaridots i rient del resultat, fos quin fos. Sovint es burxaven uns als altres, predient l’avenir dels companys de jocs a base de margaridots desfullats: «T’estima; no t’estima; t’escopirà!» Els adults no ens renyien, tot i que crec recordar que en aquella època les margarides del prat eren les flors preferides de la meva mare. No hi havia gaire consciència ecologista; ningú ens deia que era necessari deixar les flors en pau i conservar l’entorn natural; en tot cas, treure pètals a les flors del camp era força preferible a destruir els formiguers o tallar els cucs en dos amb pales.

Mai no he entès la utilitat dels oracles d’amor. Per il·lustrar el concepte, n’he trobat un a la xarxa: m’ha fet girar cinc cartes a base de clics i m’ha dit que el meu desig és la desesperació, els meus pensaments són les fletxes i el meu avenir és un precipici. Afegiu-hi que la persona dels meus somnis és un torrent i el resultat de tot això és un raig de sol, i crec que tots entendrem el meu comprensible desconcert.

Quant a les margarides, un dels treballs lligats a la seva simbologia amorosa es pot trobar a la web de disseny “surreal” dels creadors de la part nord-est de Catalunya que es diu “Bussoga» (la paraula bussoga és un dialectisme i significa un bony que surt en conseqüència d’un cop, generalment al cap o al front; la paraula surreal és un neologisme que ve del concepte del surrealisme, «l’avantguarda que busca la realitat suprema per sobre el conscient»). El treball en qüestió es diu «M’estima… no m’estima…»: http://www.bussoga.com/cat/boto1/mestimanomestima/mestimanomestima.html .

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Director de la cursa la Jorma Volta als Ports d’Andorra
President del Comitè Olímpic Andorrà (COA)
Directora artística de l’espectacle ‘Il·lu’
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu