L’Ambaixador no resident del Regne Unit a Andorra, Simon Manley, es va reunir ahir amb els ministres d’Afers Exteriors i Finances i el cap de Govern per mostrar-los el camí que seguirà el territori després del referèndum que ha marcat la seva sortida de la Unió Europea. Així com les relacions comercials i turístiques que es poden seguir a partir d’ara entre ambdós països. Manley va venir acompanyat de la cònsol britànica honoraria a Andorra, Fiona Dean, i el cònsol britànic per el nord-est d’Espanya i les Illes Balears, Lloyd Milen. / Per ESTEFANIA GRACIA
–Quin és el motiu de la seva visita al Principat?
–Simon Manley: Com a ambaixador del Regne Unit no resident a Andorra vinc al Principat en diverses ocasions per mantenir els contactes, i aquest matí he mantingut una reunió amb el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el cap de Govern, Toni Marti, per explicar-los on ens trobem després del referèndum del 23 de juny [sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE)].
També hem parlat de la relació bilateral que tenim amb el país, sobretot pel que fa al turisme i el comerç. Hem parlat de les oportunitats que poden presentar els mercats d’ambdós països. Jo crec que són molt importants les relacions comercials entre Espanya, Andorra i el Regne Unit.
–Com es poden afavorir les relacions comercials entre Andorra i el Regne Unit?
–S. M.:Andorra està en un procés molt important de diversificació econòmica. I per exemple, un projecte interessant seria desenvolupar smartcitys i promoure el sector d’edificacions. Per això, durant la reunió hem parlat de les oportunitats que pot donar el país a les empreses britàniques que vulguin instaurar-se a Andorra.
–En tot cas, veu un futur positiu en l’àmbit comercial entre ambdós països?
–S. M.:Sí, jo crec que són dos països que abracen el comerç. A més, nosaltres som un país molt obert a la inversió i les empreses estrangeres i estem interessats en les particularitats d’inversió que en aquest cas té d’Andorra.
–Pel que fa al turisme, també s’ha parlat d’incentivar les relacions entre Andorra i el Regne Unit?
–S. M.:En els darrers anys hem notat un creixement força important del turisme britànic a Andorra.
–Fiona Dean: És cert. Des del consolat d’Andorra estem reforçant els contactes amb el de Barcelona. Els tour operadons catalans tenen un enllaç molt estret amb els del Principat. I estan constantment dinamitzant el turisme. També gràcies a això tenim un creixement del 8% anual pel que fa als turistes britànics que venen a Andorra.
–Lloyd Milen: En aquest aspecte, també treballem molt i ens interessem pels temes de rescat i seguretat. Membres del meu equip han estat dins dels simulacres de rescat que s’han fet a Andorra per veure com funciona el sistema i transmetre la confiança als turistes britànics que puguin venir. Perquè ells també valoren molt el fet que el Principat sigui un país segur per venir a passar les vacances.
–A banda de la seguretat, que més atreu als turistes britànics d’Andorra?
–S. M.: Com a propi turista britànic puc dir que ens atreu molt la qualitat de la neu i de les estacions d’esquí que té el país. Però també és molt interessant la incentivació que fa el Govern del turisme per a altres temporades com les d’estiu.
–Quans residents britànics hi ha actualment al Principat?
–L. M.: 964 registrats. Aquesta xifra ha disminuït una mica durant els darrers anys, però no molt. També és cert que el sistema de registració no existeix al Regne Unit, i molts dels britànics no saben per exemple que al Principat sí s’han de registrar. Precisament, des del consolat insistim en el fet que els residents a Andorra o Espanya han de realitzar aquesta tramitació.
–Com afectarà la sortida del Regne Unit de la UE en aquest registre?
–S. M.: Crec que a nivell de registres no afectarà. És més un fet cultural dels britànics –que no estan acostumats a registrar-se– que no pas les dificultats de documentació que puguin sorgir de la sortida de la UE. Tampoc afectarà a nivell del turisme i del comerç, perquè tenim diversos acords amb els Estats membres de la UE, i en aquest aspecte tenim confiança i estem tranquils.
–Quins neguits els traslladen els residents britànics que es troben al Principat?
–L. M.: La veritat és que els residents britànics que estan a Andorra no solen tenir problemes. És una comunitat que ja fa anys que està al país i està ben integrada. Tenen els serveis que necessiten.
–F. D.: És una comunitat molt autosuficient. Per exemple, a nivell de sanitat, com a britànics hem de tenir assegurances privades, en poques ocasions els britànics estan registrats a la CASS.
–L. M.: A més, una cosa molt positiva és que al Principat s’especifica de manera molt clara què necessiten els britànics per residir al país. Per aquest motiu també hi ha tants pocs problemes.
–Què necessiten els britànics per residir a Andorra?
–F. D.: Depèn de la residència que vulguin tenir. Per adquirir la residència de treball són tot un seguit de papers bastant llargs i complicats que s’especifiquen al servei d’Immigració. I el mateix passa amb la residència passiva. A més, són necessàries grans quantitats de diners, com les assegurances de sanitat que comentàvem abans. També hi ha requisits de comprar cases, entre altres coses.
–Hi ha diferències a l’hora de residir a Andorra o a Espanya?
–F. D.: Sí, és molt diferent. A Andorra és més complicat.
–S. M.: Les obligacions no són les mateixes si es vol viure a Andorra o a Espanya.
–Andorra és més estricta?
–F. D.: Bé, també influeix el fet que Andorra no forma part de la Unió Europea, per tant, els requisits no són els mateixos. El lliure moviment de britànics que hi ha amb els països de la UE a Andorra no hi és.
–Aquesta dificultat canviaria si Andorra entrés en la UE?
–S. M.: Dependria dels acords que hi hagués entre els dos països. Hi ha dos aspectes claus: l’accés al mercat únic i la lliure circulació de persones i treballadors.
–Si una empresa britànica vol instaurar-se al Principat, ho té fàcil?
–S. M.: Vers aquest tema el ministre d’Afers Exteriors ha estat molt clar. Ens ha comentat que des d’Andorra es farà tot el necessària perquè les empreses britàniques que vulguin instaurar-se al país tinguin tota l’ajuda per part del Govern per desenvolupar la seva inversió. Per a nosaltres és una notícia molt bona i que s’inclou en la millora de les relacions entre ambdós països.
–Com valora l’apropament que està tenint Andorra amb la UE?
–S. M.: Crec que és un apropament important. Nosaltres donem suport a l’acord d’associació que està fent Andorra i mantindrem els millors contactes possibles.
–Creu que la imatge que s’està donant del Principat a fora pot afectar a les negociacions?
–S. M.:Andorra ha viscut un repte important amb tota la problemàtica de BPA, però personalment no veig una mala imatge del país, i crec que des del Regne Unit tampoc es veu. Segurament, si es pregunta als britànics del carrer que pensen d’Andorra diran que en tenen una imatge molt positiva, i amb raó. És un país molt bonic, que ha passat moments difícils però que se n’ha sortit amb èxit. La transformació de l’economia andorrana en els darrers anys ha estat tot un èxit i el Govern ha fet un gran esforç, perquè no és fàcil.