El CAAE ha reprès els Dissabtes d’art, que arriben a les 12 edicions. La primera sessió es va dedicar a Andy Warhol i al Pop Art i, demà, el taller va de Kandinsy. / Per ESTHER JOVER MARTIN // Foto per MARICEL BLANCH
–Per què Kandinsky agradarà a la canalla?
–Ens l’havien demanat! Potser l’han treballat a l’escola, perquè és un artista que estèticament pot atreure la mirada dels infants. Què farem? Els explicarem qui era i que en un inici no volia pintar, però en una exposició va quedar fascinat i va dir que s’hi dedicaria. Era una mostra d’impressionistes francesos.
–La música també serà important.
–Kandinsky estava fascinat per la música, tocava el piano i el violoncel, que el va inspirar en la pintura. Els ensenyarem les obres de l’inici, més impressionistes, amb taques, i les que tenen connotacions musicals, més abstractes, perquè Kandinsky és el pare de l’abstracció. Els preguntarem què hi veuen, perquè potser nosaltres hi veiem cercles però ells hi veuen éssers diminuts. També els demanarem que posin títols als quadres, que s’acostumin a titular Composició 1, Composició 2…
–Què més?
–Els posarem música, com la Primavera de Vivaldi, perquè s’inspirin i ho traslladin a un paper en blanc. També els farem reinterpretar una obra de Kandinsky amb material reciclat, com taps d’ampolles de plàstic i d’altres. Amb molt color i molta cola. També reinterpretaran una altra obra amb ceres.
–12 edicions ja!
–Sí, i la sisena dels Dissabtes d’aigua, amb un contingut més científic.
–Però ja no hi ha el CIAM.
–Ens han demanat de continuar. En el primer d’enguany farem un esquelet amb rotllos de paper de WC i pintaran els seus òrgans. També hem començat la tercera edició dels Dissabtes de cuina i el dia 21 endegarem els Dissabtes de secrets, relacionats amb els arxius.
–Com reben l’art els infants?
–No són políticament correctes, si no els agrada, t’ho diuen, és igual si és Picasso. Un adult es fa l’hipòcrita, però la canalla no menteix. Aquest estiu ens va passar amb Warhol, algun et deia: «Això és una llauna de sopa, i punt». Tenen una mirada neta, no contaminada.
–Els infants entenen millor l’art abstracte?
–Quan vam tenir Miró era més interessant fer la visita amb els petits perquè entenien molt millor el llenguatge abstracte, veien les estrelles, els planetes, i entenien la voluntat del pintor… Jo mateixa no entenc Miró…
–Repeteixen als Dissabtes d’art?
–I tant. L’eventual d’aquest estiu, l’Adrià, de petit venia als tallers.
–La canalla ha d’anar als museus?
–Sí, que no hi hagi una barrera! Tothom pot anar als museus, són espais oberts, dinàmics. No s’ha de saber d’art, tothom pot observar una obra i emetre un judici, un valor. T’has d’apropar a l’obra, perquè mai sentiràs la mateixa emoció veient-la en directe que per pantalla. I l’art és això, emoció.