Rosa Gili és l’actual cònsol major d’Escaldes-Engordany. Aquestes eleccions es presenta novament, aquesta vegada amb un nou partit, Consens. Les principals preocupacions de la candidatura és l’urbanisme i l’habitatge, i per aquest motiu aposten per continuar treballant per una parròquia ordenada i sostenible.
–Quines són les principals línies a seguir de la seva candidatura?
–De línies principals en tenim unes quantes, però vull destacar especialment el tema de l’habitatge, perquè sabem que realment és una preocupació molt gran que tenen els nostres ciutadans; per tant, tenim moltes propostes pel que fa a l’habitatge, urbanisme i les persones, perquè al final l’habitatge és una de les preocupacions de les persones. Les propostes van des de modificar les ordinacions per estar al seu costat, fins a proposar ple de coses per a les diferents franges d’edat. La sostenibilitat també és un dels temes que ha estat sempre molt important per a nosaltres, com també cultura i tota la resta.
–L’any que ve s’ha de revisar el Pla d’Ordenació Urbanística Parroquial. Quines serien les revisions que faria, si guanya les eleccions comunals?
–Estem treballant els estudis de càrrega màxima, que és el que tots els comuns estem fent ara i, a partir d’això, s’ha de revisar el Pla d’Urbanisme, és a dir amb sentit comú, hem de treballar per tenir una parròquia equilibrada. El que tenim molt clar és que volem posar en valor tenir un paisatge ordenat, equilibrat, que tingui en compte els centres històrics i que tingui en compte els béns d’interès cultural que tenim, com la sostenibilitat. Essencialment és en aquest sentit que el treballarem.
–Quines mesures preveuen per evitar que el creixement urbanístic arribi a extrems?
–El fet de fer aquests estudis de càrrega ens permet saber fins on es pot arribar i crec que és important que fem aquesta pensada. Nosaltres fins ara hem gestionat el que hem pogut, però estàvem entre període de revisió i revisió, que és cada sis anys, i ara és el moment de reflexionar amb sentit comú i de veure quina és l’Andorra del futur que volem. Nosaltres volem guardar l’essència que tenim, pel benestar dels nostres ciutadans i, evidentment, el dels visitants que venen a buscar aquest paisatge de muntanya. De cap manera ens el podem deixar perdre i, a més a més, continuarem pensant en aquest país que deixarem als fills i nets.
–Envers els habitatges de preu assequible, quines són les propostes de la seva candidatura?
–D’entrada, dir que nosaltres ja vam tirar endavant aquest projecte dels pisos de preu assequible aquí a l’avinguda del Pessebre, per tant, això continua en marxa per part nostra. El que també farem dins de la revisió del Pla d’Urbanisme és exigir que hi hagi un percentatge de pisos que siguin a preu assequible, cosa que es pot fer i que pensem que donarà molt d’aire. Després tindrem accions de cara al lloguer, com poder premiar aquells propietaris que tenen lloguers als preus que necessita la gent i després, també per a nosaltres, és molt important actuar amb relació al fet que molta gent pugui arribar al mercat de propietat, és a dir, a la venda i, per tant, estarem al seu costat. Sabem que les entitats financeres ens acompanyaran, hi ha diverses maneres: des d’avals, fins a lloguers amb opció a compra. Pensem que hi ha camí per a ajudar a resoldre aquest tema, perquè és evident que el Govern porta molt temps treballant amb això, i el balanç a dia d’avui és molt mins. Realment no s’ha fet res, i per aquesta qüestió nosaltres tenim clar que s’hi ha de treballar fort.
–Quin creuen que serà l’impacte de les futures torres del Clot d’Emprivat?
–L’impacte actual ja hem vist quin és. Recalco un cop més que totes aquestes torres van ser aprovades pels equips anteriors, nosaltres a dia d’avui no n’hem aprovat absolutament cap. Durant aquest mandat que s’està acabant ara, el que hem fet és actuar perquè s’alliberi espai, perquè realment puguem beneficiar-nos d’un entorn agradable, verd i, per tant, si hi ha d’haver més construccions en el futur, que siguin en un entorn favorable per al benestar de tots.
–Expliqui’ns, quina és la visió del Projecte Caldes?
–La visió del Projecte Caldes és la de transformar aquesta part alta, aquesta part històrica d’Escaldes-Engordany; transformar-la, perquè estava realment abandonada i posar en valor l’aigua termal. Fa pocs dies ja vam poder posar-hi les mans. Ben aviat serà una realitat per a tothom. A més a més, hem posat en valor el territori actuant amb els ponts de pedra. També tenim tota una sèrie d’accions culturals que volen recordar el que era aquesta zona i, per tant, el Projecte Caldes és canviar totalment aquesta part alta i, de retruc, tota la parròquia d’Escaldes-Engordany. Pensem que li donarà un impuls molt important.
–Si surt reelegida, quins seran els següents passos en aquest projecte?
–Amb aquest projecte Caldes, de moment, és acabar-lo, perquè encara queden uns mesos; però després hi ha altres coses al voltant del projecte: hi ha l’aparcament de l’església que també s’ha d’acabar. Serà aquella plaça, serà acabar d’enllaçar l’encreuament que hi ha, serà tot aquest entorn. També tenim la part del barri, que també forma part d’aquest univers Caldes, on hi ha el safareig comunal. S’haurà d’arreglar l’entorn que es veu des de l’edifici Caldes, els horts… És una mica envellir tota la zona de Caldes, no només on estem actuant ara, sinó més enllà. Jo realment penso que serà una de les imatges d’Andorra.
–Podria detallar quines són les iniciatives culturals que proposen des de la seva candidatura?
–Nosaltres, pensem que s’ha d’invertir en el que tenim al país, perquè és la diferència. Penso que els visitants el que venen a veure són les nostres especificitats. Volen recuperar tota aquesta memòria, fer de la cultura aquesta eina, justament d’integració i de cohesió social, i per tant la idea és continuar amb aquest sentit: posar en valor, recuperar, ensenyar, explicar i estar ben orgullosos del que som.