Search
Close this search box.
Carmen Salas

Rocío Soler

presidenta de Diversand, associació LGTBIQ+ d’Andorra

Andorra no reconeix els drets legals dels trans

La Rocío Soler exercia de treballadora social a Barcelona, però un projecte laboral del seu marit va portar la família fa tres anys a viure Andorra. Poc després, una de les seves filles va manifestar que la seva identitat de gènere i el seu sexe no coincidien i la van ajudar a fer el canvi. Pel camí va conèixer altres famílies en situacions similars i van crear Diversand.

Què és Diversand?

És una associació que vam crear un grup de famílies d’Andorra  per ajudar a visibilitzar la realitat de les persones trans. Ens vam adonar que al Principat hi ha molt desconeixement, manca de formació i tabús vers aquest tema.

Quin serveis ofereix l’associació?

Oferim un espai segur d’acompanyament i d’assessorament, on es pot socialitzar i fer consultes. Acompanyem en el procés de transició, que és molt complicat. Intentem ajudar a la persona perquè s’empoderi.

Sembla que estan molt centrats a la problemàtica trans, per què?

Donem suport a totes les opcions, però a Andorra el col·lectiu trans és encara molt desconegut. Gais i lesbianes tenen un reconeixement social i legal, però al voltant del col·lectiu trans hi ha un buit legal; per exemple, no poden fer el canvi de nom un cop han fet el trànsit.

La seva filla tampoc?

La nostra filla sí se’l va poder canviar perquè és espanyola, però si fos andorrana, no hagués pogut. Aquí no es respecta la identitat a nivell legal i això s’ha de canviar perquè afecta a la vida d’aquestes persones psicològica i socialment.

Què están fent per aconseguir-ho?

Lluitar perquè la llei d’igualtat reculli aquest situació. De fet ja hem aconseguit que la llei d’infància i adolescència reconegui en un article el dret a l’autodeterminació de gènere d’infants i adolescents.

Com ha estat rebuda l’associació a Andorra, una societat més aviat tradicional?

Andorra és un país molt conservador, però nosaltres fem una valoració positiva. Hi ha persones que no estan d’acord, però són una minoria. La gent veu que el que demanem és la igualtat, i és molt respectuosa, encara que falta conèixer més el col·lectiu, ja que aquesta mancança és la que genera els prejudicis.

De quin tipus?

Hi ha LGTBIQfòbia. Rebem consultes sobre agressions i discriminacions que pateixen en qualsevol àmbit. El problema és la por a denunciar, temor a patir represàlies, a haver d’enfrontar aquesta situació sol.

Aquesta setmana celebren la segona edició del Dia de l’Orgull a Andorra. Quines activitats han preparat?

Hem fet un vídeo conjuntament amb el ministeri d’Afers Socials i la secretaria d’Estat d’Igualtat, per fomentar el respecte i la diversitat. A més, el dissabte farem un sopar amb una convidada molt especial, la Miss Trans Espanya Michelle Relayze. I el diumenge ens concentrarem a les dotze a la plaça del poble, en un acte apadrinat per la Michelle. Volem fomentar la visibilitat del col·lectiu trans i Michelle és un referent positiu per a la gent jove.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu