La quinzena edició del Campus Universitari de la Llengua Catalana ha portat enguany a Andorra 31 estudiants de català d’arreu del món. Un dels participants és Petr Kocicka, un noi txec de 25 anys, que estudia arquitectura a la Universitat Politècnica de Praga. Kocicka va cursar un any de la carrera a Barcelona, on va fer pràctiques al despatx d’arquitectura Josep Miàs i va col·laborar, en una fase molt inicial, en el projecte The Cloud. El projecte guanyador del concurs d’idees inicial és un edifici de 11.200 metres quadrats útils, de vidre, i amb catorze pisos d’alçària, de l’arquitecte Gerard Arias, que va treballar un temps al despatx de Josep Miàs. /Per Esther Jover Martín
–Per què estudia català?
–Perquè tinc amics catalans. De fet, vaig estudiar un any d’arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya, a Barcelona.
–En quin idioma estudiava?
–En castellà i català. Quan vaig anar a Barcelona sabia una mica de castellà, i res de català.
–I li agrada?
–Sí, m’agrada molt la cultura catalana, l’extraordinari equilibri que hi ha entre la racionalitat i la sensibilitat, és a dir, el seny i la rauxa, una frase que defineix molt bé la cultura catalana.
–Fa molt temps que estudia la llengua catalana?
–Només fa 10 mesos que l’estudio, a Praga [on hi ha un lectorat de català finançat pel Govern]. Només un parell d’hores a la setmana o, fins i tot, menys, perquè amb la carrera d’arquitectura no tens temps ni de dormir, molt menys d’estudiar català!
–És la primera vegada que participa al Campus de la Llengua?
–Sí, hem estat una setmana a Girona, i ara port un parell de dies per Andorra.
–Què en pensa?
–Bé! La llengua és un reflex de la manera de pensar, i és important conèixer el context de la llengua.
–Hi ha una mica de vostè en el futur edifici The Cloud, l’ambiciós edifici d’Andorra Telecom. Com hi va anar a parar?
–Després de l’intercanvi a la universitat, vaig estar uns mesos al despatx d’arquitectura de Josep Miàs, que treballava en una fase molt inicial de The Cloud. Vaig col·laborar ínfimament al disseny i a fer la maqueta. Ara aniré a veure el lloc on es construirà l’edifici, ho he mirat per Google Street View i vull veure com hi encaixarà.
–Què li sembla el projecte?
–Doncs espero que a la societat andorrana li agradi. Serà un edifici interessant, emblemàtic.
–Però no el veurem acabat fins al 2018!
–És aviat! Si el fessin al meu país, el projecte no estaria acabat fins d’aquí a 10 anys.
–Per què? Manca de diners?
–No, no, per burocràcia! Aquí no n’hi deu haver!