La Marta va néixer a Olot i va passar la meitat de la seva vida a la comarca de la Garrotxa amb anades i vingudes professionals de Catalunya al Principat i viceversa. Va estudiar enginyeria forestal a la Universitat de Lleida i va ser responsable de boscos públics a la Generalitat de Catalunya durant cinc anys. La seva experiència a l’antic Institut d’Estudis Andorrans, l’ha portat, a dia d’avui, a tractar temàtiques relacionades amb la hidrologia i l’acció contra els efectes del canvi climàtic com el projecte Piragua.
–Per què és important Piragua?
–Aquest projecte ofereix una visió global dels recursos hídrics de la zona dels Pirineus en el context que vivim actualment. És important perquè també tracta el creixement del consum lligat a la demografia del territori i això pot ajudar a desplegar mesures adaptatives al canvi climàtic.
–Quina serà l’afectació al Principat de cara a l’any 2050?
–L’estudi se centra a l’àmbit pirenaic, és a dir, també analitza zones muntanyoses que pertanyen a França i a Espanya, però a Andorra, el canvi climàtic i l’augment del consum es materialitzarà amb una reducció del cabal disponible de l’aigua dels rius. De la mateixa manera, observem que l’hivern donarà pas a un increment del cabal que no es donava abans a causa de l’augment de la temperatura mitjana, que fa que es produeixin més pluges en comptes de nevades i s’avancin els desgels.
–Els resultats eren d’esperar.
–No ens sorprenen gens ni mica, perquè segueix la línia de la dinàmica del canvi climàtic al continent europeu. Però això és ciència; fins que no ho demostrem, no podem extreure conclusions.
–Quines recomanacions voleu transmetre des de l’ARI?
–Sobretot, que la gent prengui consciència que el recurs de l’aigua és finit i que cal preservar-la. Tot i que vivim en un lloc on els recursos hídrics són abundants, hem de ser crítics i no podem malbaratar. També volem promoure la sostenibilitat.
–Cal un Pla Hidrològic Nacional?
–Pensem que aquest projecte pot ser de gran utilitat per a planificar i anticipar a escenaris d’escassetat. Val a dir que, dins el ventall del projecte Piragua, estem treballant en la previsió d’escenaris climàtics extrems com bé poden ser les sequeres. Aquests escenaris estan associats als climes d’interior o bé de costa, però també és possible que es duguin a terme a un clima muntanyós, per tant, també és interessant una anticipació en aquest sentit.
–Què ens depara el futur?
–El futur ens hauria de demostrar encara més que l’aigua és un dels pilars estratègics de la recerca. Encara queda posar molta llum sobre aquesta investigació i sobre l’optimització dels recursos. De moment, estem treballant amb les parròquies i a l’àmbit nacional per portar a tot arreu aquesta iniciativa.