Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

MARIANELA HARRISON

Presidenta de l'Associació de Xilens a Andorra

Al setembre celebrem la independència de Xile

Marianela Harrison va arribar a Andorra fa 11 anys, originària de Xile. És la presidenta de l’Associació de Xilens a Andorra i aquests dies està molt enfeinada preparant una gran festa amb motiu del 207 aniversari de la independència del país. / Per Mireia Aguilar Pardo // Foto: Emilio Prenas
 
–Com va néixer l’Associació de Xilens a Andorra?
–Vam començar a reunir-nos quatre persones a finals de 2015 i, oficialment, ens vam constituir en associació al juny de 2016. Actualment som 22 socis i estem oberts a tothom qui hi vulgui participar, sense importar la nacionalitat.
 
–Què celebren els xilens aquesta setmana?
–Celebrem les Fiestas Patrias, és a dir, el moment en què Xile es va convertir en un estat sobirà, independent de l’Imperi espanyol, l’any 1810.  El dia gran és el 18 de setembre, el dieciocho que li diem nosaltres. Però en realitat a Xile és tot un mes de celebracions. 
 
–Com tenen previst festejar-lo a Andorra?
–El dilluns va ser molt trist perquè aquí era un dia normal mentre que a Xile es gairebé el dia més important, per davant del Nadal. L’Associació ha organitzat un sopar el dia 23 on menjarem empanadas i pastel de choclo, beurem pisco , ballarem cueca i intentarem adaptar alguna paya. 
 
–Anem per parts,quina mena de pastís és aquest choclo?
–El pastel de choclo és una pasta de blat de moro amb un coixí de sofregit de carn picada que es cou al forn. Boníssim!
 
–I diu que beuen pisco?
–Sí, es tracta d’una beguda alcohòlica de raïm destil·lat, típica de la gastronomia del meu país. S’acostuma a consumir amb una barreja de llimona, sucre i clara d’ou o bé barrejat amb cola.
 
–D’acord. Em pot explicar què és la cueca?
–Un ball tradicional que parodia la conquesta del gall a la gallina. Però no t’enganyis, és la dona qui té la paella pel mànec en tot moment. Dura aproximadament dos minuts. La ballem amb els vestits típics de huaso i huasita .
 
–Sembla interessant. I la paya, què seria? 
–Una rima musicada o no que fa escarni de temes de l’actualitat o quotidians. Utilitza moltes expressions o argot xilè, sempre busca el doble sentit i de vegades costa d’entendre si no s’ha estat en contacte amb la cultura xilena.
 
–Com es viu aquesta festa tan lluny de casa?
–Amb molta melangia i posant totes les energies per organitzar una festa en què ens sentim com a casa, amb la família per un dia. 
 
–I la resta de l’any, quines activitats fan?
–Moltes coses, volem estar integrats en el teixit social andorrà. Aquest any hem col·laborat amb la Creu Roja organitzant un sopar xilè per recaptar fons per als grans incendis del país andí, també hem participat venent productes xilens a altres fires solidàries i estem presents a les jornades de diversitat cultural que s’organitzen. 
Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu