Maica Molero fa tres anys que no utilitza cap producte químic. De fet, ella mateixa fa els productes de cosmètica o neteja que necessita i anima a tothom a portar una vida més saludable i allunyada de la química. Per mostrar com es poden fabricar alguns productes, com un bàlsam labial o una crema per al cos, Molero oferirà avui un taller pràctic a la Biblioteca de Canillo a les 20.30 hores. / Per ESTEFANIA GRACIA
–Què es farà durant el taller?
–Durant el taller explicarem que és la cosmètica natural i les funcions d’alguns olis i mantegues que van molt bé per a la pell. A més, elaborarem un bàlsam labial i una crema de mantega de karité per al cos.
–Com sorgeix el taller?
–Fa molts anys que faig productes de cosmètica natural. De fet, tinc un bloc que s’anomena Fes-te festetes on sempre intento publicar en relació a aquests productes. Fa temps també vaig fer un curs per Andorra Sostenible de sabons, i un dia, parlant amb el comú de Canillo, vam veure que seria bona idea fer un taller senzill amb productes que després els assistents poguessin fer també a casa.
–Quina és la principal diferència entre un cosmètic natural i un industrial?
–Els productes químics. Si al final comptem tots els productes que ens posem i els químics que porten, ens esgarrifem. La crema del cos, el xampú, la pasta de dents, el desodorant, etcètera. I ja no és només la quantitat de productes químics, sinó la seva interacció. Perquè per separat són dolents, però entre ells també interactuen i ens intoxiquen. Veritablement, ens estem intoxicant i no en som conscients.
–Dels productes quotidians, quins es poden fer a casa?
–Tots. Fent un curset senzill i comprant coses bàsiques ho pots arribar a fer tot: xampú, desodorant, crema, sabons, pasta de dents… Si ets una mica manetes i tens una mica d’inquietud i temps pots arribar a fer-ho. A casa nostra no entra res químic, ho fem tot nosaltres. A més, gairebé tot es fa amb productes assequibles i fàcils de trobar.
–Quin és el producte que més s’utilitza per fer cosmètics naturals?
–Els olis naturals. Recomano que siguin ecològics i fets de primera mà o de productors respectuosos amb el medi ambient. Pels cosmètics que farem nosaltres, per exemple, emprarem la mantega de karité. I la pasta de dents, per exemple, es fa amb argila blanca. També s’utilitza molt l’oli de lavanda o d’ametlla en certs cosmètics.
–També cal tenir cura de l’alimentació.
–Per descomptat, és molt important el que posem sobre la nostra pell però també el que mengem. A més, ara es parla molt dels químics que posen a diversos aliments processats o d’antibiòtics que li posen a la verdura, tot això, d’alguna manera ens arriba a la salut. Vigilar aquests aspectes és important. També cal pensar que tenim dos quilos de pell, per tant, és primordial guanyar en salut per tot arreu, tant en l’alimentació com a través de la pell, perquè al final tot arriba a dins del nostre cos.