Search
Close this search box.
Àlex Pont

Luis Rodríguez

Matemàtic i professor

Donem eines al professorat per millorar la seva acció a les aules

Luís José Rodríguez Muñíz va néixer a la població asturiana d’Avilés (Espanya) i és llicenciat i doctor en matemàtiques, professor titular de didàctica de les matemàtiques a la Universitat d’Oviedo, president de la comissió d’educació de la Real Sociedad Matemática Española i coordinador del grup de recerca Mathematics Education Research Group. Ell i el seu equip estan assessorant el Ministeri d’Educació per a la millora de l’ensenyament de les matemàtiques a l’Escola Andorrana.
 
–Com va sorgir la proposta per treballar a Andorra?
–El Govern d’Andorra va contactar amb nosaltres, suposo que era coneixedor de la nostra tasca i trajectòria a l’àmbit de la formació a les matemàtiques, per tal de fer un plantejament de valoració i de recerca d’opcions de formació respecte a la implementació de la nova matèria de matemàtiques, ja que es va dur a terme una reforma curricular tant a primera com a segona ensenyança. El procés de reforma consta de dues fases: el disseny i la implementació. Nosaltres intervenim a la segona fase.

–Quines tasques realitza a les escoles andorranes?
–Nosaltres elaborem un informe a través d’observacions d’aula i reunions amb el professorat. D’aquesta manera, duem a terme un procés de redacció de recomanacions respecte a l’activitat i a la posada en marxa del nou currículum. Ara, el que estem realitzant és la formació en acció del professorat, concretament, implantarem durant aquesta setmana un programa molt ambiciós amb la col·laboració dels docents de 5è i 6è de la primera ensenyança. Primer de tot, es fa un treball de previsió sobre els aspectes de l’acció docent en què ens haurem de centrar, després els professors graven les classes, el nostre equip les analitza i posteriorment fem una posada en comú amb els docents per analitzar quines han sigut les dificultats, els obstacles imprevistos, com han respost a la implementació, la relació amb els alumnes, etc. En definitiva, dotem d’eines al professorat que permetin millorar la seva acció a les aules.

–Podria tractar-se d’una tasca duta a terme de manera remota, oi?
–Es podrien tractar alguns aspectes de manera no presencial, però les reunions de valoració i revisió les fem en persona per poder guanyar el màxim de matisos possibles. Ara bé, al llarg del curs farem un seguit de reunions online de seguiment per resoldre dubtes a la distància i establir un cert control en el desenvolupament de l’ensenyament, ja que no és possible desplaçar-nos constantment des d’Astúries.

–Per què és un mètode innovador?
–Bé, totes les evidències científiques apunten que fer passar al professorat per una observació externa i compartir amb la persona observada les nostres opinions, redunda en un benefici tant de la formació matemàtica com en la formació de la didàctica. D’altra banda, creiem que pel professorat serà molt útil tenir un punt de vista des de fora del mateix centre educatiu. 

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Cònsol major d’Andorra la Vella
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu