Juanma Casero es va formar com a actor i director de teatre a Madrid i fa aproximadament quatre anys que és a Andorra i que està en contacte amb el sector cultural del país. Actualment, és professor de teatre a l’Animal Escola de Teatre, labor que comparteix amb Irina Robles. Casero també fa quatre anys que està vinculat als pastorets que es duen a terme cada any a Sant Julià de Lòria i aquest any compartirà la direcció de l’espectacle en qüestió amb Cristina Pericas.
–El càsting pels pastorets d’aquest any ha estat en format audiovisual…
–Sí. Fins a la setmana passada vam anar rebent vídeos de la gent que volia participar en Els Pastorets. La veritat és que el canvi de format pel càsting ha estat un èxit, hem rebut material molt divertit i ha funcionat molt bé. Volem celebrar que hi ha hagut molt bona resposta per part de la gent que habitualment ja està embolicada amb l’espectacle però també estem molt contents que aquest any també hi ha gent nova, i això sempre fa il·lusió perquè la família creix. Entre adults, nens, vestuari i maquillatge, la gent que vol participar en l’obra de teatre aquest any estarà entorn de les 60 persones.
–Es preveu poder dur a terme uns pastorets amb un format «convencional»?
–Nosaltres estem plantejant un projecte molt sobre el dia a dia. Des de l’equip de producció del Comú de Sant Julià i des de la direcció tenim dues prioritats. Una és la salut; volem que tothom qui participi als pastorets senti que és un projecte segur i que no posarem la salut de ningú en risc. L’altra és mantenir l’essència d’Els Pastorets, una iniciativa de comunitat, participatiu i molt obert. A partir d’aquí, la idea és anar ajustant les mesures que el Govern va dictant a un procés d’assaig amb grups reduïts, amb distància, amb mascareta, amb higiene de mans… Els assajos començaran aquest mateix cap de setmana i, de moment, seran presencials. Pel que es refereix a la posada en escena, intentarem fer un muntatge diferent del que hem vist fins ara, buscant com podem fer que tota la gent que vulgui participar-hi pugui fer-ho tant sobre l’escenari com fora.
–Què pot comentar sobre l’afectació de la Covid-19 al món dels espectacles?
–La Covid-19 és un tema que ens afecta a tots en tots els sentits, tant en l’àmbit particular com en l’àmbit social. Des del món de la cultura, el que hem d’intentar i penso que és el que estem fent, és que s’aturi el mínim possible l’activitat, sempre tenint en compte que el més important i prioritari és la salut. Nosaltres el missatge que volem transmetre és que la cultura genera un ambient molt segur, molt controlat, on totes les mesures es poden dur a terme amb molta cura i on l’activitat ha de continuar. En aquests moments ens sentim recolzats per les administracions. És un esforç col·lectiu i de corresponsabilitat el fet de procurar acceptar i aplicar totes les mesures que se’ns proposen. Estem intentant fer-ho bé.