La directora de la Jove Companyia Nacional Irina Robles treballa en el projecte la Tercera Onada amb 11 joves artistes d’entre 16 i 21 anys: set actors i actrius, un ajudant de direcció i un equip artístic conformat per tres joves que s’encarreguen de l’escenografia, el vestuari i el disseny d’audiovisuals. Ja s’han fet tres funcions, que han assolit omplir les sales i exhaurir les entrades.
–Quin és l’objectiu?
–Apropar el teatre als joves. Omplir els teatres de joves, a dalt i a baix de l’escenari. Així també, vol ser una plataforma pels joves artistes del país vinculats a les arts escèniques perquè adquireixin una vivència i experiència professional. És un pont per molts d’ells que s’estan formant dins de l’àmbit artístic.
–Com va ser la selecció?
–Les proves les vam fer el juny i teníem clar el nombre de joves que volíem que entressin però no vam voler verbalitzar que faríem la Tercera Onada per tal que els joves no vinguessin amb cap prejudici de personatge o condicionant. Vam passar les premisses que s’havien de preparar i era tot un dia de proves. Al matí, les conjuntes per veure com treballaven en equips i veure les seves capacitats artístiques. Després, una d’individual en la qual s’havien de portar una proposta escènica d’un monòleg.
–Com és el treball amb ells?
–Ens agrada molt. Tenen energia, vitalitat i es pot arribar a llocs molt interessants creant amb els joves. Per això, vam voler fer aquesta aposta, també per intentar que tinguin referents teatrals perquè no els hi posem fàcil. Els horaris i els preus són complicats i volíem esbrinar com arribar al públic jove, que fos atractiu amb el que els expliquem i posant-los una infraestructura fàcil, ja que tenim propostes per públic adult, familiar i infantil, però no n’hi ha per joves i fa que es distanciïn.
–La Tercera Onada sí que seria una proposta atractiva.
–Sí. És una versió de la novel·la i la pel·lícula que ens parla d’un fet real que va passar als Estats Units. Un professor decideix dur a terme un experiment pràctic amb els seus alumnes per explicar-los com neixen els estats totalitaris i de manera involuntària tots van entrant dins d’aquest règim. És la que hem decidit portar en escena perquè els personatges són molt propers i el text ens semblava súper interessant per la proximitat.
–Els va agradar la proposta?
–Els va entrar molt bé i se l’han fet molt seu. Tenim una colla de talent impressionant i ha estat molt xulo poder-se apropar i crear juntament amb ells. Moltes de les coses surten de les seves idees encara que el Juanma i jo siguem els directors.
–Com han anat aquestes tres funcions que heu fet ja?
–Han tingut molt bona rebuda, sembla que ha emocionat i ha arribat. Tenim moltes ganes de projectar això i buscar més funcions perquè tots els joves d’Andorra puguin veure la Tercera Onada.