La Haydée Vila és periodista, una professió que ha desenvolupat entre Madrid i Barcelona, i durant un període, també als Estats Units. Va coincidir que era al Principat quan es va assabentar del tancament de La Puça, i amb un grup de persones que se sentia orfe de llibreria, van posar fil a l’agulla per tirar endavant La Trenca.
–Com sorgeix el projecte de La Trenca?
–Amb el tancament de La Puça i encara en uns moments complicats de la pandèmia, un grup d’amics, clients i lectors vam començar a parlar i vam arribar a la conclusió que no podia ser que Andorra no tingués una llibreria d’autor, amb un servei personalitzat i que conegui als seus clients. Així que vam decidir tirar endavant La Trenca i va aparèixer la possibilitat d’aquest local, que s’estava arreglant com a bar i gimnàs. De fet, ens va semblar que casava molt bé una llibreria amb un bar, perquè és un tipus de local comú en altres ciutats, com per exemple Barcelona, però que no n’hi havia cap aquí. I un cop decidits, també vam parlar amb la gent de La Puça per si volia sumar al projecte i ens van dir que sí, i d’ells estem aprenent cada dia el que és l’ofici de llibreter. Hem anat fent a poc a poc, amb alts i baixos que no ens han permès obrir una mica abans com ens hauria agradat perquè ens coneguéssin pel Nadal, però finalment som aquí i estem contents de ser-hi.
–Quina és la relació amb els altres negocis?
–Som empreses col·laboradores, però diferents. Compartim l’espai i la idea és que puguem integrar accions, amb l’objectiu que sigui un lloc interactiu i que puguem sumar per tal de poder convertir-nos, en especial la llibreria i el bar, en un espai de cultura on passin coses.
–De fet, ja han impulsat alguns esdeveniments des de ‘La Trenca’, oi?
–Sí. Ens agradaria molt que els creadors, artistes, escriptors, en definitiva, gent que fa activitat creativa, percebi aquest espai seu i se sentin lliures de venir a demanar-nos que els ajudem a donar-los veu. Volem que tots ells disposin d’un espai per presentar-se a la gent d’Andorra i que es converteixi en un lloc de cultura que activi i doni vida al país.
–I quin creu que és l’estat de salut de l’hàbit de la lectura a Andorra?
–En general, molt bé. Evidentment, encara anem a poc a poc, però tenim gent que té molt clar el que vol i ve aquí a demanar-nos el que busca o fer les comandes, també hi ha qui ve a mirar i es deixa fascinar pel que veu o el que li crida l’atenció, i clients que ens demanen assessorament i nosaltres els hi donem encantats. Però jo crec que sí, que Andorra és un país on es llegeix.
–Així, l’objectiu pel 2022 és donar-vos a conèixer?
–Sí, aquest és l’objectiu. Que ens coneguin, i sobretot, que la gent se senti còmoda i pugui venir amb idees, que experimentin amb nosaltres i que puguem fer coses que no es fan a altres llocs, perquè tenim més llibertat. Això és un espai privat i no estem constrets a cap cosa. Això ens faria molt feliços i és un dels objectius també.