PER IVÁN MOURE
És cap d’unitat del cos de Banders i l’any passat va escriure una de les pàgines més importants de l’esport andorrà. Amb 42 anys, Ferran Teixidó va aconseguir pujar al podi a la Copa del Món Skyrunner de curses verticals que avala amb escreix la seva candidatura a Andorrà de l’any 2015.
És el millor resultat que ha aconseguit mai?
Sense dubte. Fa anys que competeixo i he fet altres grans resultats en curses concretes, però això és més complex perquè es tracta d’un circuit que requereix constància, perquè son diverses curses uns mesos, esforç, sacrifici i motivació.. Per això crec que és el millor resultat que he fet mai.
És usual fer un resultat com aquest a la seva edat?
Aquest circuit fa quatre anys que existeix i hi ha de tot. Hi ha casos com l’italià Urban Zemmer, que té 47 anys una referència d’aquesta disciplina i d’altres com el vigent campió, el francès Rémi Bonnet, de només 20. El que està clar és que el nivell és molt bèstia, pesa més la motivació que l’edat. S’ha de ser prudent i respectuós amb els rivals, però és clau creure que el podi és possible.
Hi havia símptomes que feien preveure que podia optar al podi?
Sí. A banda que conec els corredors ‘top’ del circuit vertical, sempre busco comparar les referències de temps del que guanya amb el meu. Allà es veia que estava molt a prop.
I què ha variat per aconseguir fer-se un forat entre els tres millors?
Havia de donar un pas endavant en la preparació per intentar atrapar-los. Més hores de dedicació, cuidar-te, menjar bé… I ser curós amb tot. Així ho vaig fer i em va sortir bé.
Al desembre, dos mesos després de la gran fita, va ficar-se en un repte diferent, de completar els 8.848 metres de l’Everest pujant i baixant escales de la grada del Poliesportiu durant 24 hores. Què va suposar allò per a vostè?
Va ser una iniciativa molt maca en un escenari atípic. Em va encantar la idea de transmetre unes causes solidàries a través de l’esport, jo estic encantat de col·laborar en accions d’aquest tipus. I el més important, que es van recaptar 3.500 euros per a Càritas.
Era ‘futbolero’, de petit. Com va canviar d’esport?
Sí, és cert que jugava a futbol i també m’agradava l’esquí. Cap als 17 anys és quan vaig començar a fer esports de muntanya. Em vaig iniciar en l’escalada i allà se’m va obrir un món nou: barranquisme, alpinisme, parapent, bicicleta… Era l’època dels raids i practicava tot esport que tingués relació amb la muntanya.
Quina part de culpa té el seu germà Xavi?
Ell em va arrossegar a fer totes aquestes coses. Com sóc el germà petit i sempre he volgut atrapar-lo. Amb ell feia la Copa d’Andorra de travesses de muntanya, que llavors eren per parelles. Allò em va obrir les portes a la Federació Andorrana de Muntanyisme al 2003 i Xavi ja feia un parell d’anys que formava part de l’equip nacional. I des de la primera prova internacional representant Andorra a la Copa d’Espanya aquell mateix any, a Alacant, fins avui.
Ser un dels escollits per ser Andorra de l’any demostra que la gent ha valorat la gran temporada 2015 que va protagonitzar. A vostè l’ha sorprès estar entre els finalistes?
S’agraeix que a un li reconeguin la feina, però la veritat és que l’esport crec que és secundari si el comparem amb altres branques socials que tenen molta més importància per al Principat
Li queda corda per repetir o millorar un resultat com aquest tercer lloc?
Evidentment, sinó no continuaria. Ho seguiré intentant per tractar de fer-ho igual i millor que l’any passat. Tinc clar que no estic per perdre el temps, tinc altres motivacions. De fet, quan ho deixi, per a mi no serà cap drama perquè tinc molts altres projectes en ment… Però això m’agrada. Tornaré a fer la Copa del Món vertical de nou.
Després del podi, creu que els rivals el tindran més en compte?
Sincerament, espero que almenys no em mirin diferent. No sóc ni millor ni pitjor que ningú.