Eva Sansa és la candidata a cònsol major del partit Ciutadans + Demòcrates + Independents de la parròquia de la Massana, i actualment presenta el càrrec de cònsol menor. Cal destacar que el partit ha guanyat les tres últimes eleccions comunals. Des d’EL PERIÒDIC hem parlat amb ella per comentar temes tan importants a la parròquia com poden ser l’heliport nacional de la Caubella, l’aigua, la problemàtica de l’habitatge o la mobilitat abans de les eleccions comunals que se celebraran el pròxim 17 de desembre.
–Com es presenten aquestes eleccions?
–L’escenari d’aquestes eleccions serà diferent del de les anteriors, ja que hi concorrem dues candidatures, amb la particularitat que estan encapçalades per dues persones que formem part de l’actual majoria del Comú de la Massana: d’una banda, l’actual conseller de Cultura, Guillem Forné, i, d’altra banda, jo mateixa, que com sabeu soc cònsol menor de la Massana i ara concorro a aquestes comunals com a cap de llista. Crec que és molt més bo i més democràtic que el poble pugui escollir a qui votar i que es pugui sentir representat per una o altra candidatura, per unes idees o unes altres. A més, crec que el fet que hi hagi dues llistes pot estimular l’electorat. A partir d’aquí, les dues candidatures haurem de treballar per donar a conèixer les nostres visions sobre com volem gestionar la parròquia. Per part de CC, DA i Independents, presentarem les nostres propostes d’una forma concisa, aclarint possibles dubtes de la ciutadania. A més, a tots els programes electorals sempre deixem una pàgina en blanc, perquè l’omplin els massanencs i massanenques, ja que el futur de la parròquia l’hem de construir entre tots. Penso que hi ha força interès en aquestes eleccions perquè la gent em fa molts comentaris.
–Creuen que tenen possibilitats de guanyar?
–Hem guanyat les tres darreres eleccions i la ciutadania té la certesa que sempre hem complert amb els nostres compromisos. Ara bé, crec que tots els partits ens presentem amb l’ànim de guanyar i al final serà el poble qui decidirà. Per això, hem de ser molt humils i demanar als electors que tornin a confiar en nosaltres.
–Què en pensen del fet que ja s’estiguin fent obres per inaugurar l’heliport?
–Aquesta és una obra que està tirant endavant el Govern i que va ser declarada d’interès nacional. Des de la Massana, esperem que es vagin complint els terminis per tenir aviat l’heliport a Pal i fora del nucli urbà. Creiem que és important tenir un heliport, principalment per garantir el transport sanitari i també per reforçar les prestacions de l’estació. A més, a la zona on s’instal·larà no hi haurà el problema actual de molèsties als veïns.
–Quina és actualment la situació dels dipòsits d’aigua? Creuen que en altres moments de sequera s’hauran de tornar a fer restriccions?
–Com ja vam explicar, els dipòsits estan en bones condicions i només vam tenir restriccions puntuals durant uns dies, al setembre, a causa de la sequera extrema. Ja estem aplicant mecanismes perquè no es produeixi una situació semblant.
–La Massana està tenint últimament més massificació de la que hi hauria d’haver?
–Com sabeu, tot el país està seguint una evolució creixent. Han estat 3.500 habitants en el darrer any. La Massana ha augmentat en un 4,3%, per darrere d’altres parròquies com Canillo, Andorra la Vella o Encamp. És normal que la gent que arriba al país es distribueixi per les diferents parròquies. També és veritat que a la Massana ha vingut un perfil de resident molt familiar i també esportista, que busca el contacte amb la natura.
–Quines mesures farien per millorar a curt termini la problemàtica de l’habitatge que també hi ha a la parròquia de la Massana?
–L’habitatge és un problema de tot el país i és força complex, ja que té molts vessants. Des d’aquí, de seguida que el Govern va manifestar la voluntat de fer habitatges a preu assequible, vam mantenir converses perquè es pogués fer un projecte als dos edificis de Ribasol, que eren propietat del Comú. El Govern ha accelerat molt el projecte i, fins i tot, ja va presentar els plànols de la seixantena de pisos, que esperem que ben aviat es puguin posar al mercat. De totes maneres, pensem que des de les administracions comunals hem de continuar aportant solucions, i per això posarem a disposició del Govern un nou terreny comunal per fer més pisos a preu assequible, amb la col·laboració publicoprivada.
–Creuen que a la parròquia el turisme és sostenible? Per què?
–Cada cop estem anant cap a un model de turisme més sostenible. Un dels exemples més clars es pot veure als camps de neu, en què s’estan introduint energies renovables. També vam presentar l’estratègia de la Massana, epicentre de la gastronomia sostenible, amb la complicitat dels restauradors. A més, tenim el segell Starlight, que acredita que la Massana té un cel fosc de qualitat. L’astroturisme està creixent i atrau un tipus de turista responsable i conscienciat amb el medi ambient.
–Què farien per a desembossar el trànsit a les carreteres?
–Hem implantat un ampli paquet de mesures per minimitzar el trànsit durant aquests quatre anys. Però, a més, hem aconseguit desencallar el projecte del vial, proposant una alternativa molt més viable econòmicament i que ja es començarà a construir a principis d’any. A més, vam implantar la gratuïtat del clípol comunal tant per als residents com per als turistes i continuarem en la línia de potenciar el transport públic.