Search
Close this search box.
Meritxell Prat

Eduard López Mirmi

Director de Capesa

Els increments de preu s’han de mantenir per fer front al pla de negoci

El director general de la Companyia d’Aigües d’Escaldes-Engordany fa balanç de l’any 2017 i destaca que un cop s’hagi acabat la nova ETAP de la Plana s’haurà posat punt final al període de grans inversions. Al mateix temps, es mostra convençut que Capesa té els recursos necessaris per afrontar un increment del consum pel creixement de la parròquia.

–A finals de juny van fer l’assemblea on es van tancar els comptes de la companyia. Com va anar?
–Bé, va ser una assemblea normal on es va aprovar la gestió del consell d’administració.

–Quins resultats han obtingut?
–Hem tancat l’exercici 2017 amb 147.369 euros de benefici, per sobre dels 132.575 del 2016. A més, l’acció també ha incrementat el seu valor: de 43 euros ha passat a 45.

–Es donaran dividends?
–No. Es va proposar de no donar-ne i l’assemblea ho va acceptar. Pensem que és una mica absurd si treballes amb una pòlissa de crèdit, donar dividends. Encara que tenim 830 accionistes i uns 1.100 abonats i si no dones dividends pot semblar com si els accionistes estiguessin finançant als usuaris, però no és així. Les accions de Capesa han més que doblat el valor des que es va crear la companyia i aquest any també han pujat de valor. Així que tot i no donar dividends, el preu de l’acció ha pujat de manera considerable i això ja és una satisfacció per a la persona que inverteix.

–Quanta aigua es consumeix actualment a la parròquia?
–El 2017 es van consumir 1.319.352 metres cúbics, superant els 1.273.282 metres cúbics del 2016.

–I això en ingressos com es tradueix?
–Com dic sempre rondem el milió d’euros d’ingressos. Concretament els ingressos d’explotació van ser de 930.350 euros, superiors als 868.636 del 2016. Hem de pensar que rondem els 250.000 euros de facturació cada trimestre.

–L’increment del consum i dels ingressos, a què l’atribueixen?
–Creiem que hi ha dos factors. D’una banda tenim més abonats, que seria el que se sent dir sobre els brots verds de la construcció. A cada casa que es fa primer hi ha l’aigua d’obres i després el propietari contracta la pòlissa. I una altra cosa important és que l’any passat es va augmentar un 2% el preu de l’aigua i això també influeix.

–I veient els números i la situació financera, s’ha previst un altre increment de tarifes?
–Sí, hem previst un augment del 6% que es començarà a aplicar l’1 de gener del 2019. Però no és improvisat, es basa en un pla de negoci que ens diu les despeses i inversions que tindrem i nosaltres hem de decidir com ho cobrim. Tenim unes pòlisses de crèdit, però a més hem d’apujar el preu de forma que no sigui molt bèstia.

–Serà assumible per a les famílies?
–Quan es diu un 6% tothom s’espanta, però en realitat no és tant. Nosaltres hem calculat que una família a Escaldes gasta entre 8 i 10 euros al mes d’aigua potable. Aquest preu és molt barat comparat amb els altres comuns o si es compara amb les tarifes de França o Espanya. Però si als 8 euros li afegeixes un 6%, parlem de 48 cèntims. Així l’impacte real és mig euro més. No vull entrar en la vida privada de la gent, però penso que és assumible.

–L’increment serà per a totes les tarifes?
–Sí, és lineal. L’aigua és un bé molt preuat i s’ha de mirar de gastar-ne el menys possible, per tant, com més gastes més pagues. 

–Mantindran la política d’increment de preus?
–Sí, els increments s’han de mantenir per poder fer front al pla de negoci. Però hem previst que els propers augments tornin a ser del 2%. A més farem una analítica dels diferents consumidors i mirarem de modular-ho en aquest aspecte. És a dir, a partir del 2020 seria un augment del 2% però intentarem que no sigui lineal. Podria ser que per al consum comercial i industrial s’apliqués un percentatge superior i per al consum domèstic inferior, però ja ho veurem.

–Les grans inversions continuaran?
–No. El pla de negoci preveu que a finals del 2019 s’aturarien les inversions especials. Llavors ens cenyiríem al manteniment, les reparacions, despeses generals i petites inversions. Sempre queden algunes inversions per fer, com quan el comú decideix aixecar un carrer. Ara sabem que hi ha la possibilitat que aquest any el comú comenci a treballar a Fiter i Rossell i malgrat que no tenim més informació, hem previst una partida de 27.220 euros per fer front a aquesta obra.

–Consideren que els consums d’aigua de la parròquia són massa elevats?
–Pensem que sí. Normalment em sembla que es parla de 200 litres per dia i habitant i aquí estem per sobre. No sabria dir la quantitat exacta, però és més. L’única manera d’aturar això és que l’aigua sigui més cara, tot i que també és important conscienciar la gent. D’altra banda nosaltres també demanem que les lleis de construcció siguin una mica més dures. Per exemple: en un xalet, que s’obligui a fer la recuperació de l’aigua pluvial, que és molt barat, i aquesta aigua amb una petita bomba et serveix per regar el jardí. D’aquesta manera ja no gastes tanta aigua, evites pagar més diners i utilitzes aigua sense clor.

–Tenen fixat algun objectiu per reduir el consum?
–No, perquè no podem. El que hem d’estudiar és que el què gastem cada dia, que ara són uns 5.000 metres cúbics, ho puguem produir. Això és l’important.

–Existeix aquesta capacitat?
–Si hi hagués un boom de construcció molt bèstia, potser hauríem de buscar mesures, més captacions, però de moment anem bé. Estem molt alerta en les zones de creixement que tenim que són el Clot d’Emprivat, el Fener, Can Diumenge i els Vilars i Engolasters. Amb els dipòsits que tenim i amb el creixement previst ho podem cobrir. Però per exemple a Engolasters ens han vingut a veure perquè es vol desenvolupar una unitat d’actuació i diu que els molesta el dipòsit, que és nostre i el terreny també. Molt bé, si els molesta que ens proposin llocs on posar-lo i nosaltres els direm on construir-lo, però que el paguin ells. Llavors també seria el moment de negociar per fer-lo una mica més gran i poder pal·liar el creixement que hi hagi previst per als pròxims 50 anys.

–Els problemes amb l’aigua d’Escaldes es pot dir que estan resolts? Si es repetís el fenomen del 2015, hauríem de patir?
–El que va passar el 2015 feia 70 anys que no havia passat. És clar que pot tornar a passar, però ara és un risc que tenim previst. Des de llavors vam prendre mesures per fer-hi front. Per això tenim unes captacions alternatives que estan en procés de legalització. A més, s’ha de dir que quan va passar allò, vam reforçar els filtres i vam activar la construcció dels nous dipòsits. Si bé ja feia 10 dies que s’havia començat a construir el primer. Ara hem guanyat una autonomia de 42 hores i això és interessat perquè amb aquest temps ja pots fer moltes coses.

–L’ampliació de capital la descarten del tot?
–L’ampliació de capital era el pla A, però com que no es va poder assolir el quòrum necessari vam utilitzar el pla B que era activar les pòlisses de crèdit. I ara nosaltres, i vull dir els directius de Capesa i part del consell d’administració no preveiem cap ampliació de capital amb criteris empresarials. Sí que tinc entès que el comú té ganes de tenir més accions i l’única manera d’aconseguir-ho seria que algú es vengui les accions que té en favor del comú.

–Veuria bé que el comú tingués més participació en l’accionariat?
–A mi em sembla bé que el comú arribés tenir el 22% o fins i tot el 25%. Personalment jo ho veuria bé. Ara, que la gestió sigui exclusiva del comú? El meu tarannà no és de socialisme radical, és més aviat liberal filosòfic, i penso que l’empresa privada porta millor les empreses que l’empresa pública. De totes maneres considero que temes com l’aigua, l’electricitat o la telefonia a Andorra han de tenir un control de l’estat o els comuns. 

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Empresari i ‘exFerrariman’
Guanyadora del Gaudí a la millor direcció artística
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu