El professor, escriptor i finalista del Global Teacher Prize, César Bona, oferirà demà la xerrada Escoltar per educar. L’esdeveniment s’emmarca en el cicle de conferències de Crèdit Andorrà i es realitzarà a les set de la tarda a la seu central de l’entitat. / Per ESTEFANIA GRACIA RUIZ
–Sobre què tractarà la conferència?
–Parlarem de coses de sentit comú, que tots sabem però que a vegades és necessari que ho anem recordant. Com per exemple, que és important que mirem al nostre voltant i que tinguem present que per millorar el món primer ens hem de millorar a nosaltres mateixos. La ponència també és una invitació a pensar que tot el que fem influeix en tot el que tenim al voltant, tant en les persones com en l’entorn, sigui com a educadors o no. Jo crec que al cap i a la fi, tots podem aportar alguna cosa, per petita que sigui.
–Entenc que aquesta reflexió va relacionada amb el títol: Escoltar per educar.
–Sí. Escoltar és fonamental per poder conviure, sigui amb les persones o amb el món. També ho és compartir, per a mi, ambdós verbs són importants. Tots tenim coses per compartir i tots volem escoltar. Veritablement, ens convé escoltar, perquè és quan aprens i creixes. A més, també és molt important escoltar als nens, a vegades els veiem com a gent que ha de ser educada constantment, però jo crec que ells també tenen molt a aportar. I precisament, sent nens és quan es pot aprofitar per inculcar-los la necessitat d’escoltar.
–La ponència també emfatitzarà els nous reptes educatius. En quin sentit?
–L’educació és molt important i –de la mateixa manera que ho està el món– ha d’estar en constant evolució. Si volem que els nois i noies estiguin preparats per a un món de canvis constants, els educadors i la societat també hem d’estar preparats a aquests canvis.
–Com veu el futur educatiu?
–Fa pocs anys, qualsevol notícia que sortia a la premsa sobre educació era negativa, i ara, quasi cada dia surten avenços i nous projectes interessants relacionats amb el món de l’educació. Per tot, el futur –i ja no només el futur, sinó també el present– presenta una línia molt interessant de canvi, escolta i reflexió. Cal pensar que som ments socials, i no podem seguir educant ments individuals. Hem d’anar cap a a la sociabilitat i la convivència.
–Com influeixen les noves tecnologies en tot aquest procés de canvi?
–Vivim rodejats de tecnologia i també n’hem de tenir a les aules. Però l’hem d’utilitzar com una eina per compartir i rebre informació, però sempre associat a un ús responsable. És important pensar que darrere d’un ordinador o un telèfon mòbil també hi ha una persona, i que el que puguem dir a través de l’aparell afectarà la persona que hi ha al darrere. L’ús de les tecnologies no té edat, hi ha persones grans que no en fan un ús responsable, però el sol fet de no mirar als ulls a les persones amb les quals ens estem comunicant, no significa que no estiguin allà. Potser en aquest sentit, a les escoles faria falta tenir més temps per parlar de les tecnologies, per explicar sobretot els efectes que es deriven del seu ús.