Amb 18 anys té clar que cal i vol ajudar i, entre entrenament i entrenament al Palau de Gel, es pren alguna tarda lliure per escaquejar-se i esbargir-se tot llegint en veu alta ja sigui per a infants, adults o gent gran, acomplint tots una mateixa condició independentment de l’edat: dificultats diverses per llegir. Cristina Martínez de Haro, patinadora sobre gel que tot just acaba de finalitzar els seus estudis de batxillerat, té clar que, a banda de dedicar la seva carrera professional a les relacions internacionals, l’atenció a les altres persones i esmerçats en situacions desfavorables han de merèixer una consideració especial per part seva. Formar part del Jove Voluntariat Lector, grup que els divendres durant el curs escolar es trasllada a centres com El Cedre o la Salita, és part imprescindible de la seva persona, així com ho és el patinatge, que practica des dels cinc anys i al que porta una dècada dedicant-se a nivell competitiu. / Per MARISA DA COSTA
–Per què es va unir al grup de Jove Voluntariat Lector?
–Sempre he tingut ganes de fer voluntariats en general, però mai sabia com fer- ne ni com trobar-los. Quan ens van presentar aquest projecte al cole, no vaig dubtar ni un segon en apuntar-me, encara que per qüestions d’estudi l’estranger no vaig poder apuntar-m’hii fins aquest curs passat.
–Com s’ho fa per combinar el patinatge amb la lectura als padrins?
–Tinc entrenaments de patinatge tots els dies de la setmana exceptuant el dilluns. Vulguis o no hi ha un cansament, que és tant físic com psicològic. Llavors, aquesta activitat els divendres per la tarda era com una forma de fugir de la realitat. Alguns divendres anava a entrenar i d’altres a llegir, però sempre que podia em reservo els divendres per aquesta activitat com a voluntària.
–Què li aporta, de diferent, aquesta activitat?
–Aquesta activitat solidària, a diferència ‘altres, m’ha aportat una visió diferent de la vida. És una activitat que no només donem nosaltres, si no que la majoria de vegades són la gent gran que ens aporta molt més a nosaltres.
–Quan iniciï els seus estudis en Relacions Internacionals, s’afegirà a algun voluntariat en què l’ajut tingui una repercussió més ‘internacional’?
–Sempre que pugui i sigui possible m’apuntaré a tots els voluntariats. He estat fent diversos voluntariats a Andorra, al Cirque du Soleil o a la Vulelta ciclista, per exemple, però m’agradaria poder ampliar una mica més el currículum en aquest sentit. Sempre he volgut fer un voluntariat més humanitari, en algun país que ho estigui passant malament i, d’aquesta manera, ajudar en tot el què em sigui possible.
–Durant la trobada amb la gent gran, quina és la seva part preferida?
–M’agrada molt escoltar els altres, sobretot a la gent gran, ja que són gent molt sàvia i com he esmentat anteriorment, se n’aprèn molt ‘ells i de les seves experiències.
–Quines sensacions li transmeten els avis als que llegeix?
–Vivències, històries… I, com a conseqüència, experiència.
–Quants anys fa que es dedica al patinatge?
–Vaig començar a patinar quan tenia cinc anys i a partir dels vuit ja estava en l’àmbit de les competicions. El patinatge ha estat una part meva més pràcticament durant tota la vida.
–Creu que els mitjans nacionals tenen la responsabilitat de donar més importància al patinatge sobre gel competitiu?
–No només al patinatge sobre gel, sinó a tots aquells esports considerats minoritaris a Andorra. Realment, avui en dia, nomes és dóna molta importància a l’esqui. Per contra, el potencial que tenen altres esportistes d’altres branques és molt alt i s’haurien de poder donar ajuts per impulsar-los.
–Sota la seva consideració, la societat andorrana és prou solidària?
–Andorra és un país bastant solidari, encara que aquest aspecte més positiu no es doni gaire a conèixer; no se’n fa difusió. En la meva opinió, s’hauria de fer molt més d’eco de totes les activitats solidaries que hi ha al país; no únicament les solidàries i esportives, sinó que això es pot aplicar a molts vessants a nivell nacional.