El doctor Andrés Martín Asuero és un dels fundadors de l’Institut esMindfulness, qui va assistir a una conferència a la Societat Andorrana de Ciències com a convidat especial per donar a conèixer aquesta ciència de desenvolupament personal a la vida diària i per la salut.
–Què és el mindfulness?
–És una atenció especial que porta a les persones a prendre més consciència de què fan, com ho fan i el que senten amb el qual fan, així com quin impacte tenen. El contrari del mindfulness és estar en pilot automàtic, quan tens l’atenció separada de l’acció. Quan una persona es distreu és perquè la seva atenció no està en el qual està fent i és l’origen d’errors, problemes o de desconnexió amb les persones que pot acabar afectant el benestar psicològic.
–Hi ha diversos tipus?
–Es pot entrenar de diferents maneres. N’hi ha més formals, de tipus meditació en els quals la persona està immòbil, en silenci i connectant amb el funcionament de la seva ment, i després n’hi ha d’informals, en els quals el mindfulness s’aplica a activitats quotidianes. Per exemple, un molt comú és l’alimentació conscient que es basa a prestar atenció en allò que es menja i com et senti: fer de l’àpat un ritual a consciència.
–Té cabuda en l’àmbit terapèutic?
–No totes tenen un enfocament terapèutic perquè n’hi ha moltes que estan enfocades a entrenar una ment sana, feliç i eficaç. Tot i això, sí que n’hi ha de terapèutiques, per exemple per reduir l’ansietat, la prevenció de les depressions recurrents, la gestió del dolor i malalties cròniques… És una espècie de medicina de la ment i el cos per facilitar la qualitat de vida de les persones.
–Quin és l’entrenament més utilitzat?
–El de referència és el MDSR. Les sigles en anglès corresponen a la reducció d’estrès basat en mindfulness. És un programa de vuit setmanes, en el qual hi ha una sessió setmanal de dues hores i mitja i un entrenament de 45 minuts per fer a casa al dia. Aquest redueix el malestar psicològic com l’ansietat, depressió entorn de un 30% i té un efecte a llarg termini.
–Quins són els beneficis del mindfulness?
–De benestar personal, des de la reducció de l’ansietat a evitar hàbits de vida que no són saludables, com permetre’t prestar atenció en algunes tasques. Per exemple, redueix la impulsivitat, la multitasca o t’ajuda a prendre decisions. A més, inclús millora les relacions i habilitats interpersonals perquè si em presto atenció, també la presto als altres: més empatia, capacitat de tolerar la frustració o una millor comunicació…
–T’ajuda a gestionar les emocions?
–Aquest és el camí. Primer ser-ne conscient i gestionar les emocions, per després reduir la reactivitat per ser més proactiu i viure la vida que vols i no la que resulta de la que imposa l’estrès. La majoria d’entrenaments els fan persones que tenen interès d’assolir una ment sana, eficaç i feliç. I és que, per exemple, aquests entrenaments ajuden a ser més resilients i gestionar millor l’estrès.