Search
Close this search box.
Alex Montero Carrer

Andrea Ruiz

Maquilladora professional i guanyadora del XIII Campionat de Bodypainting

«Fa dos anys el bodypainting encara era un tema tabú, especialment pel fet que el cos nu no era ben acceptat»

Des del PERIÒDIC parlem amb Andrea Ruiz, maquilladora professional i guanyadora del XIII campionat de bodypainting a Espanya. La seva passió per aquesta disciplina artística l’ha portat a aconseguir aquest important reconeixement després de quatre anys de dedicació i esforç. En aquest espai, ens explica com va viure el procés creatiu, els reptes tècnics que va afrontar i què significa per a ella aquest èxit en la seva trajectòria professional.

En primer lloc, enhorabona pel premi. Parli'ns de com va ser el procés creatiu i la competició.

El procés creatiu va començar quan em van informar que la temàtica del concurs seria els carnavals de Gran Canària. Volia fer alguna cosa que incorporés els colors de la bandera d'Andorra i vaig pensar que un guacamai era la millor opció per representar ambdues coses. La competició la vaig viure amb molts nervis, però, després de molt esforç i mesos de preparació, vaig acabar amb molta il·lusió i estic molt satisfeta amb el resultat.

Quins han estat els majors reptes tècnics que ha hagut d’afrontar durant el campionat?

El repte més gran va ser fer les ales. Vam tenir problemes, ja que les bases del concurs exigien que es veiés tot el cos pintat sense cap part coberta. Però vam aconseguir dissenyar un espai a l'esquena per complir amb la normativa sense tapar res.

Recordarà algun moment intens o de pressió. O inclús algun imprevist que sorgís pel camí.

El moment més emocionant va ser quan vaig acabar de pintar-ho tot i el meu model estava gairebé a punt per desfilar. L'imprevist més gran va ser que, dos dies abans del campionat, el meu model es va fer mal i vaig haver de trobar-ne un altre en molt poc temps.

Sembla que el fet de guanyar el campionat pot influir bastant en la seva trajectòria.

Guanyar aquest campionat significa molt per a mi, ja que estic treballant en mi mateixa i em dona forces per continuar avançant. A més, és una experiència molt terapèutica. Quant a la meva trajectòria, encara no ho sé, però de moment seré jutgessa l'any vinent i em quedo amb aquesta experiència única.

Ara que ha guanyat el campionat, quins són els seus pròxims reptes o projectes?

Portava quatre anys lluitant per aquest lloc. Ara que ho he aconseguit, vull continuar treballant pels meus somnis, com poder dedicar-me a les xarxes socials en el futur. També m'encantaria preparar-me durant tot l'any per participar en el Campionat del Món 2026.

Parli'ns dels seus inicis en aquest art.

Tot va començar quan era petita; el meu pare em va comprar el meu primer maletí de maquillatge a Andorra. Va ser el 2017 quan vaig començar a interessar-me professionalment pel maquillatge i, el 2018, vaig obtenir la meva titulació certificada com a maquilladora professional. Va ser en aquell moment quan em vaig enamorar del bodypainting, ja que sempre m'ha encantat dibuixar.

I quin ha estat el moment clau que va marcar un abans i un després en la seva carrera?

Inicialment, em vaig introduir en el maquillatge per a cinema i televisió, però no m'acabava de convèncer. Em motivava més maquillar-me per a les xarxes socials i mostrar el meu art. Amb els 40.000 seguidors que tinc actualment, cada vegada tinc més ganes de crear contingut. Puc transformar-me en el que vulgui, des de l'ànec Donald fins a personatges amb pròtesis, i ho gaudeixo molt.

Imagino que hi ha hagut algun projecte especial que sobresurt per damunt de la resta.

El projecte més gran que he fet ha estat crear 12 bodypaintings amb 12 persones diferents, cadascuna representant un signe del zodíac. Va quedar increïble!

No sé fins a quin punt considera que el bodypainting és prou reconegut com a disciplina artística.

Fa dos anys era encara un tema tabú, especialment pel fet que el cos nu no era ben acceptat. Ara mateix, és més habitual en esdeveniments i es comença a valorar com a art. La model és un llenç i hauria de ser molt més reconegut.

Creu que encara hi ha prejudicis o dificultats al seu voltant?

Encara hi ha la idea que el nudisme és problemàtic, però al final es tracta d'art. A més, amb la pintura, gairebé no sembla que la model estigui nua.

I si parlem d'Andorra?

Crec que encara no hi ha prou espais per aquest tipus d'art a Andorra, tot i que cada dia guanya més reconeixement. Personalment, m'encantaria crear alguna activitat perquè tothom pugui veure aquest art des d'una nova perspectiva.

Mirant cap a un futur... què li espera a aquest art?

El bodypainting està guanyant molta força i cada vegada més esdeveniments l'utilitzen per captar l'atenció del públic. És una forma innovadora i impactant de comunicació visual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Empresari i ‘exFerrariman’
Director general d’Andorra Telecom
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu